Световни шампиони по карате тренират в мизерия в Троян! Родители пуснаха остро писмо

снимка: statii.troyan21.com
Световни шампиони по карате и бронзови медалисти тънат в мизерия, що се отнася до тренировъчните им условия в Троян. Децата от карате клуб "Атнес" нямат необходимата материална база, а родителите им вече не издържаха и отправиха остро писмо към общината в търсене на отговори.
Вижте писмото тук:
От троянския Карате клуб „Атнес“, чийто собственик и президент е Емил Атев, генерален секретар на Българската федерация по карате, разпратиха остро отворено писмо. Подписано е от „родители на децата, трениращи и състезаващи се в КК „Атнес”, Троян“ (изготвено е от Инициативен комитет след проведена среща на 26 февруари) и е адресирано до кмета на община Троян, Общински съвет - Троян и до гражданите на община Троян. Писмото започва с пояснението, че: „Това е писмо, което дълго отлежаваше и съзряваше във времето, докато нетърпимостта към ситуацията достигна пределни граници. Това е писмо, с което изразяваме възмущението и тревогата си като родители не само на децата, трениращи в КК „Атнес”, но и като родители на всички деца на община Троян“.
ПО-НАТАТЪК се заявява: „За почти 30-годишното съществуване на КК „Атнес” ние, родители, спортисти, граждани с изразен афинитет към спорта, за пореден път питаме къде е материалната база и подходящата за тренировки среда, предоставена за ползване на клуба, и в какво се изразява ангажираността на съответните структури за нейното подобряване?! С какво Община Троян подпомогна усилията на треньора на клуба да привлече и задържи децата в залата?“. И се припомня, че само през 2017 г. КК „Атнес“ е прославил Троян с „2 световни титли и 3 бронзови медала от Световно първенство, с 10 златни, 8 сребърни и 8 бронзови медала от Държавни първенства“. Цитират се и два общински документа – Общинският план за развитие 2014-2020 и Стратегията за развитието на образователната система, в които са записани мерки за развитие на детско-юношеския спорт и спортната база в община Троян.
НА ФИНАЛА се пита: „Докога отношението към децата ще се отчита само в стратегии, планове, отчети и програми? Докога ще се неглижира един клуб (с доказана дейност и постижения на световно ниво) и ще се фаворизират други???“. И се апелира: „Призоваваме всички, за които троянските деца са ценност, богатство, опора, гордост и спортни надежди, които искат младите хора да останат в града ни и да се гордеят с този факт, всички, за които този призив не е безразличен – да ни подкрепят!“.
ОТВОРЕНОТО писмо на КК „Атнес“ бе тиражирано на няколко места във фейсбук. Включително в официалната страница на клуба в социалната мрежа, където се изясни, че недоволството е от състоянието на физкултурния салон в голямото троянско училище СУ „Св. Климент Охридски“, в който каратистите тренират от години. Там (в страницата на клуба във фейсбук) училищният физкултурен салон бе наречен „суперсекретната база, в която КК „Атнес“ провежда основния си тренировъчен процес“, където „по време на ваканции, почивни и празнични дни нямаме право на достъп“. В последвалата не особено джентълменска дискусия директорката на СУ „Св. Климент Охридски“ Иванка Цекова покани ръководството на КК „Атнес“ на среща за преразглеждане на договора за ползване на училищния физкултурен салон. Но отговорът на г-н Атев бе категоричен: „Считaйте договорa зa приключен. Ще тренирaме нa площaдa!“.
От "Троян 21" потърсиха за коментар г-жа Цекова и пред Т21 тя сподели следното: „Карате клуб „Атнес“ тренира два пъти седмично във физкултурния салон на СУ „Св. Климент Охридски“. До този момент председателят на клуба Емил Атев не е поставял пред мен въпроса за това, че желае базата да бъде отворена в почивните дни, че има проблем с осветлението, че няма необходимите санитарни изисквания за нормален тренировъчен процес. Последно с него се видях  преди около месец, когато дойде да подпиша необходим му формуляр. Смятам за некоректно в публичното пространство да се пише за спортната база и да се нарича с обидни квалификации училището ни. Поканих г-н Атев да преразгледаме договора (преразгледаме е различно от прекратяване). Звъннах му по телефона, но той предпочита да общува в социалната мрежа. Уважавам постиженията на спортния клуб и знам, че медали се постигат с много труд. Готова съм да разговарям лице в лице, защото смятам, че проблемите се решават между хората, а не с постове в социалните мрежи“.
Бел. От КК „Атнес“ отправят покана за конференцията на тема „Карате Троян 2030“, която ще се проведе на 10 март от 11:00 ч. в зала „Балкан“ на хотел „Троян Плаза“. От клуба поясняват, че конференцията има за цел да се дискутират състоянието и перспективите за развитие на спорта карате в Троян, като се канят всички бивши и настоящи членове на КК „Атнес“, спортни деятели, общественици, бизнесмени, политици, експерти и медии. Ще се обсъдят и лошите условия за провеждане на тренировъчен процес, липсата на нормативни документи и празноти в съществуващите такива по въпросите на спорта в община Троян. Ще бъде представена Програма за развитие на карате до 2030 г., включваща краткосрочни незабавни мерки за решаване на проблемите, както и стратегически цели пред олимпийското карате в Троян.