Канадка развенча фаворитките в Суперкомбинацията

снимка: БТА/AP

Мари-Мишел Ганьон осигури първия подиум за Канада в историята на Суперкомбинацията, част от календара на Световната купа по ски алпийски дисциплини. 24-годишната Ганьон триумфира в атрактивното съчетание на спускане със слалом на пистата в австрийския зимен център Алтенмаркт/Цаухензее.

Тя завърши с общо време от 2:05.55 минути и се справи с конкуренцията на фаворитката на домакините Михаела Кирхгасер, която остана на втора позиция с изоставане от 0.32 секунди. Трета финишира германската ледена кралица Мария Хьофъл-Рийш, чийто пасив бе 0.49 секунди.

Носителката на Големия кристален глобус за шампион от Световната купа за миналия сезон Тина Мазе (Словения) завършива на 6-та позиция и изпусна шанса си да стане първата алпийка в историята с 3 поредни победи в Суперкомбинацията. Тя постигна успех и в двата старта от дисциплината по време на изпълнения с рекорди минал сезон 2012/2013.

Ганьон бе едва 13-та след първия манш, но успя да заличи пасива си във втория, за разлика от победителката Никол Хосп (Австрия), която пък не можа да се представи на ниво при второто си излизане на пистата и се задоволи с 4-ата позиция

До момента най-доброто класиране на канадката за Световната купа бе трето място в слалома в Оре през март 2012 година.

Хьофъл-Рийш ще запази лидерството си в генералното класиране за Световната купа, въпреки че не успя да изравни рекорда за брой победи в Суперкомбинацията, като германката остава с 4 успеха на сметката си. Най-много в историята има Линдзи Вон (САЩ), която наскоро обяви, че няма да се състезава на Зимните Олимпийски игри в Сочи 2014.

Ганьон наруши тенденцията последните 15 старта от Суперкомбинацията (от декември 2007-ма до днес) да се печелят само от 4 различни състезателки – Вон (5 победи), Хьофъл-Рийш (4), Мазе (3) и Аня Першон (3).

С 4-ата си позиция Хосп не успя да запише 8-ми подиум в дисциплината и не можа да се изравни с шведската легенда Першон. Хьофъл-Рийш пък за 9-ти път се качи на почетната стълбица в Суперкомбинацията и стана втората алпийка след Линдзи Вон с повече от 8 подиума на сметката си, като американката все пак е водачка по този показател с 12.

В генералното класиране за Световната купа начело е Хьофъл-Рийш със 731 точки, следвана от австрийката Ана Фенингер със 709 след 8-ата си позиция днес. Представителката на Лихтенщайн Тина Вайратер остана едва 17-та в Алтенмаркт/Цаухензее, но продължава да бъде трета с актив от 673 пункта.