Калоян Колев надви Камен Георгиев в зрелищен ММА сблъсък (СНИМКИ)

Основното събитие на голямата бойна галавечер SFC 7 Avatars пред наелектризираната публика в зала "Универсиада" напълно оправда високите очаквания за страхотна битка, определяна предварително като "опита срещу младостта". Калоян Колев (вече 8-0) продължи непобедената си серия и запази шампионския пояс на SFC в категория до 83 кг след най-престижния успех в кариерата си - с единодушно съдийско решение над Камен Георгиев (вече 25-11-1).

Страхотни емоции и битки на галавечерта по ММА SFC 7 Avatars

Калоян Колев доминираше почти изцяло на земя и записа множество тейкдауни, но защитата на Георгиев също заслужаваше уважение. Боецът от "Тим Риъл Пейн" първи пусна кръв на съперника и прекара в доминантна позиция по-голямата част от вълнуващите 25 минути, но сирената му помогна доста в края на 4-ия рунд, когато Георгиев заключи "гилотина".

Страхотни емоции и битки на галавечерта по ММА SFC 7 Avatars

Камен, който е постигнал 9 победи с нокаут, 11 със събмишън и 5 с решения, вече има 4 поражения по точки, 3 със събмишън и 4 с нокаут. След края на двубоя той пожела реванш срещу по-младия си съперник, който е с пет нокаута, 1 събмишън и вече 2 съдийски решения на своя сметка в профи октагона.

Страхотни емоции и битки на галавечерта по ММА SFC 7 Avatars

Калоян опита неуспешно дясно кроше в началото, а после притисна съперника на оградата и впоследствие го препъна, за да осъществи успешен тейкдаун. Камен бе по гръб и в беда, макар че не позволяваше да се стигне до граунд енд паунд. Калоян успя да мине зад гърба на опонента си, но защитата на Георгиев бе завидна, като той все пак получи няколко точни удара тип "чук" с лява ръка и носът му бе разкървавен.

Страхотни емоции и битки на галавечерта по ММА SFC 7 Avatars

И двамата посвалиха гарда в следващите секунди, като Колев отново стремително се движеше към тейкдаун. Той пак притисна Георгиев до оградата, но Камен се измъкна след 30-ина секунди. Съвсем скоро обаче по-опитният от двамата пак бе приклещен до клетката, а Георгиев опитваше да контрира с ниски десни колена. Защитата от тейкдаун на Камен бе завидна, но пък Колев не му даваше никакъв шанс да си отдъхне, а в такова разположение на двамата дойде и последната сирена.

Страхотни емоции и битки на галавечерта по ММА SFC 7 Avatars

Въпрос преди втория рунд бе колко е уморен Георгиев от продължителното отбраняване до оградата, а той започна с ляв хайкик. Колев се впусна за момент в размени с ръце, но нямаше особен интерес да продължава битката в стойка и бързо осъществи тейкдаун. Георгиев се изправи на крака, но Колев го бе приклещил в гръб и пласираше десни ниски колена в левия крак на съперника. Камен видимо започна да диша все по-тежко, а колената от страна на Калоян не спираха, като все пак треньорът от "Боен клуб България" записа десен лакът в целта. Той впоследствие успя да се обърне срещу противника, макар още да беше до оградата. Заради пасивност от страна на Колев двамата бяха разтървани и двубоят бе рестартиран в стойка, след което за секунди имаше опасност Георгиев да осъществи гилотина. Калоян се измъкна и направи пореден тейкдаун, като отново "се качи на гърба" на опонента си и пласира няколко колена и леви ръце. От тази позиция дойде и сирената, като видимо по-изтощеният от двамата бе в паузата Камен, който изобщо не се изправи и седеше на земята, за да получи инструкции и помощ от кътмена си.

Страхотни емоции и битки на галавечерта по ММА SFC 7 Avatars

Георгиев "изяде" ляво кроше в началото на следващия рунд и залитна, след което пак за секунди бе на земя след лява ръка на Колев. Последва поредният тейкдаун в актива на по-младия от двамата бойци, като Калоян контролираше от гръб и продължаваше да залага на колена в целта, изтощавайки още повече Камен. Повече от минута Георгиев бе притиснат до оградата, като по-значимо попадение бе това с къса дясна ръка на Колев. Претендентът за пояса също пласира лява ръка и дясно коляно, след което реферът отново рестартира двубоя. Нито един от двамата не можа да нарани съперника в краткия период в стойка, а Калоян отново притисна противника до оградата и дочака сирената.

Страхотни емоции и битки на галавечерта по ММА SFC 7 Avatars

Камен се впусна в атака след успешен ляв прав и дясно кроше, но Колев веднага смени нивото си и осъществи тейкдаун. Калоян заключи левия крак на опонента със своите и пробва няколко ъперкъта, преди все пак Георгиев да се изправи. ММА-ецът от "Боен клуб България" записа и дясно коляно, а реферът на ринга отново отсъди таймаут, за да бъдат оправени ръкавиците на боеца от "Тим Риъл Пейн". Крошетата на Камен пропускаха целта, а Калоян отново го тръшна по гръб на земята, за да заслужи одобрителни подвиквания от феновете си.  Колев премина бързо в пълен гард и с лявото си рамо опитваше да натиска врата на съперника, който обаче майсторски зае поза "костенурка" и отиде към оградата. Удари с дясна ръка тип "чук" последваха в актива на Камен, който заключи гилотина секунди преди края на рунда, а после опита да премине и в "анаконда", но Колев оцеля до сирената.

Страхотни емоции и битки на галавечерта по ММА SFC 7 Avatars

Георгиев пласира няколко тежки десни крошета и ъперкът, но Калоян заложи на най-успешната си тактика в следващия момент - тейкдаун. Камен се изправи, макар да бе до оградата, а пък противникът да бе прихванал гърба му. По-младият от двамата продължаваше да поставя цялата си тежест върху опонента си, но нищо повече. Ударите с ръка на Камен в началото на рунда бяха сериозно разкървавили челото на Колев, но той продължаваше да бъде верен на стратегията си. Впоследствие Калоян премина в пълен гард, но Георгиев се защитаваше завидно и от гръб, като не позволяваше никакъв граунд-енд-паунд. Заключителните секунди се изпаряваха, а Колев заложи на удари в кръста с дясна ръка, преди сирената да прекрати вълнуващата битка.

sportal.bg