Историческо първо злато за България на Игрите в Баку!

галерия:

снимка: Булфото

 България спечели историческия си първи златен медал от Европейските олимпийски игри в Баку, след като сестрите Стефани и Габриела Стоева спечелиха финала на двойки в турнира по бадминтон.

Страхотна подкрепа от трибуните българките получиха от националите по волейбол, които утре могат да постигнат същия успех и да триумфират срещу Германия – финалът е от 11 часа българско време.

Сестрите Стоеви победиха с 2:0 гейма Екатерина Болотова и Евгения Косецкая от Русия, като наложиха убедително превъзходството си в първия гейм (21:12), а вторият спечелиха едва след петия мач бол при резултат 23:21.

Така Стоеви оправдаха факта, че бяха поставени под номер едно в основната схема на женския турнир по двойки, постигайки шест поредни победи за златния медал, и то без да загубят нито един гейм.

20-годишната Габриела и 19-годишната Стефани имат медали от девически турнири, както и бронз от Европейското отборно първенство, но успехът в Баку е най-значимият в кариерата им до момента.

Към момента Стоеви са 15-ти в световната ранглиста и имат потенциал да подобряват все повече класирането си (14-та позиция е рекордна за тях към момента).

9-ият медал за България на Европейските игри в Баку е златен – надяваме се 10-ият също да бъде от най-ценния благороден метал, като за тази кауза ще играят утре волейболните национали.

По-рано днес Петя Неделчева спечели бронзов медал в индивидуалната женска надпревара, а Линда Зечири завърши пета в крайното класиране.