Сестри Стоеви: Ще играем за нашите имена, не за Франция

Скандалът със сестрите Габриела и Стефани Стоеви и федерацията по бадминтон запралича на самия спорт, който практикуват. Двете спорещи страни все едно си прехвърлят перото от двете страни на мрежата с медийни изяви.

Вчера младите спортистки бяха в Нова телевизия заедно със своя треньор и с шефа на федерацията Володя Златев. След това ръководството на БФ по биатлон, треньори и състезатели дадоха пресконференция, на която се чуха остри думи по адрес на сестрите.

Директорът Орлин Цветанов ги нарече "ренегати, извършили ритуално самоубийство". Чуха се приказки за спиране на правата за три години, търсене на компенсация от друга страна, а техни колеги ги обвиниха в звездомания, пренебрежително и лошо отношение.

“Пълни измислици са твърденията, че ще сменяме паспорти, че ще играем за Франция и че треньорът ни е подтикнал да вземем това решение, каза в интервю за БНТ Стефани Стоева. - Наистина сме много разочаровани, че тези хора говорят тези измислици и без никакво доказателство обвиняват треньора ни по такъв начин. Наистина е много грозно, защото треньорът ни единственото, което е правил за нас, е да ни подкрепя, да ни подготвя и да не позволява да се отказваме от това, за което се борим.”

“Беше ни се насъбрало от доста време, не е само отсега. От доста години не се издържа и не можем да продължим да се борим. И просто стигнахме до това решение - че е време да направим друга крачка и да не продължаваме повече”, добави Габриела.

“Нещата с годините се струпаха много. Ние не искахме да се стига до това решение и до скандал. Мислехме, че с годините ще се оправят тези неща, че ще има някакво разбиране от двете страни, но виждаме, че такова разбиране няма да има и за в бъдеще, наистина сме много разочаровани”,подкрепи я Стефани.

Габриела Стоева обясни какви са плановете са двете за продължаване на кариерата им:

“Ще се борим единствено и само за нашите имена. Знаехме какъв риск поемаме с отказа ни да играем на Европейските игри, Световното и олимпиадата. Мисля, че направихме добър избор за нас, тъй като вече не се издържа това нещо. Не разбирам защо искат да ни наказват и да ни взимат състезателните права. Мисля, че няма да сме първите, които ще играят само и единствено за имената си.”

“Мисля, че е долна постъпка от тяхна страна да казват, че искат да ни наказват, да ни спират спортните права. Мисля, че тези неща са излишни. Това че ние решаваме да не играем на олимпиадата, Европейските игри и Световните първенства единствено трябва да ни тежи на нас двете, защото работим и се трудим всеки ден за тези турнири и това са нашите мечти. Доста неща изговориха. След като ние пречим толкова много и ги обиждаме, че са “туристи”, какво толкова лошо има, ако вземем решение да се откажем да играем на тези турнири. Нека да дадем път на другите.
Мисля, че хората във федерацията не са запознати с правилата, тъй като има доста състезатели, които сменят държавата си. Мога да дам пример с една индонезийка, която си смени паспорта за Австралия, беше наказана за 3 години да не участва на Световни и на Азиатските игри, но си играеше на международни турнири. Не мисля че това, че отказваме да играем на олимпиадата за България, ще ни попречи да се състезаваме на международните турнири”, в същия дух се произнесе Стефани.

Габриела и Стефани са категорични, че за тях няма връщане назад.

“На пресконференцията на федерацията ние разбрахме едно - че президентът не е искрен. Той каза, че ни подкрепя, защото имаше медийно внимание. Но всъщност не е така. Пожелаваме на нашите съотборници с републикански титли, които страдат заради нас, както го изкараха на пресконференцията, да постигат повече от нас в бъдеще”, обяви Стефани Стоева.

clubZ