Сестри Стоеви стигат до Цацаров

Габриела и Стефани Стоеви ще сезират главния прокурор за нарушения, извършвани от Българската федерация по бадминтон по отношение финансирането на тяхната подготовка и участието им в състезания. Това обяви на пресконференция днес адвокатът на европейските шампионки Радостин Василев.

Както е известно, преди броени дни най-успешната ни женска двойка обяви, че повече няма да играе за България, а в отговор от БФБ съобщиха, че сестрите могат да бъдат дисциплинарно наказани със спиране на състезателните права.

В момента ММС извършва проверка по сигнала, но въпреки това Стоеви ще сезират и главна прокуратура. Ако бъдат установени злоупотреби и нарушения, Стоеви ще поискат отнемане на лиценза на федерацията. Освен това те ще съдят директора в БФБ Орлин Цветанов, който ги нарече “ренегати”.  Както и да се развият събитията обаче двете са категорични, че няма да променят решението си да не участват на олимпиади, световни и европейски първенства.

Пред журналисти днес адвокат Василев показа документи, уличаващи централата в отклоняване на средства към трети лица, както и в нередности  при документалното оформяне на програмата на сестри Стоеви за 2019 година, изпратена към Министерството на младежта и спорта с цел разпределяне на бюджета.

“Преди 20 дни ме потърсиха родителите на сестри Стоеви, тъй като от федерацията им е била отказана информация за това какви финансови средства се полагат на момичетата”, заяви Василев и обясни, че Габриела и Стефани, поради факта че живеят и тренират във Франция и рядко се прибират в България, са направили нотариално заверено пълномощно на баща си и майка си. “Пълномощното предоставя права на родителите да ги представят пред всички институции в България, само за БФБадминтон то е невалидно и фалшиво”, каза адвокат Василев.

Всъщност проблемът в отношенията между БФБадминтон и сестри Стоеви датира още от 2015 година. Тогава момичетата разбират, че част от спечелените пари от наградни фондове се изплащат с ордери на трети лица и пускат сигнал до компетентните органи. Прокуратурата обаче отказва да образува наказателно производство. Две години по-късно покойната вече счетоводителка на федерация ги кани на среща и им казва, че не може повече да крие от тях начина, по който се крадат парите им.

Адвокат Василев показа един такъв ордер, с който на неназована дама, нямаща нищо общо със сестри Стоеви, са изплатени 1500 долара.

“Категорично става въпрос за присвоване на средства от трети лица. Кой е подписвал, кой е получавал, тепърва ще се изяснява този въпрос”, заяви той.

По думите му федерацията е извършила и нарушение при документалното оформяне на програмата на сестри Стоеви за 2019 година, изпратена към ММС. Причината е, че те са попълнили, но не са подписали набора от документи, с който обосновават какви средства ще са им нужни за подготовка в предолимпийската година.

“Възможни са две престъпления - или някой е подписал момичетата и техния треньор и ги е представил или ММС отпуска пари на хвърчащи листа", заяви адвокат Василев.

Той обяви също, че за 2018 година на Габриела и Стефани Стоеви са изплатени за подготовка и участия в състезания общо 35 377 лева (16 122 и 19 255 лв.), а не както твърдят от федерацията - над 100 000 лева. Доказателство за това са банковите извлечения от сметките на момичетата, в които фигурират и допълнително преведени 150 000 лева, които обаче са пари, които те лично са изкарали от наградни фондове и международната федерация е превела на българската. Двете бадминтонистки получават и 800 лева месечно стипендия от ММС, което прави общо 9600 на година. Или сборът е не повече от 45 000 лева.

За 2019 година сестри Стоеви не са получили нито една стотинка за подготовка и участия в турнири. Преведени са им 51 959 лева от наградни фондове от състезания, които не са от бюджета, който им е определен. Както и общо 3600 лева от стипендията. В същото време председателят на БФБадминтон Володя Златев твърди, че половината от бюджета им за 2019 е разходван.

“Сестри Стоеви нито са лакоми, нито искат допълнително финансиране, нито ще играят за Франция. Опитах се да ги разубедя и да не спират да играят за България, но те са категорични в своето решение. Ще се състезават единствено в тези турнири, в които има наградни фондове. И това 30 000-40 000 лева финансиране от федерацията няма да го получават”, заяви адвокат Василев.

Той настоява да получи отговор на въпросите как БФБадминтон е получила пари за финансиране с документ без подпис, както и какви пари Габриела и Стефани Стоеви са получили по пера за 2018 и 2019 година с фактури.

“Считам, че БФБадминтон не може да изключи Габриела и Стефани Стоеви дисциплинарно, тъй като те не са направили нищо за уронване на престижа на федерацията и не са обидили никого. Те просто искат да разберат как се разходват парите, предназначени за тяхната подготовка и участието им в турнири. Те не се отказват заради пари, те се отказват заради отношението към тях”, заяви още адвокат Василев.

“Не виждам защо беше цялата тази омраза към нас. Ние просто искам да видим къде са отишли тези пари. Не искаме никакви пари”, каза през сълзи Габриела Стоева.