Хиляди почетоха Боян Петров с поход и послания

Хиляди почетоха изчезналия в Хималаите Боян Петров с поход във Витоша. Както е известно алпинистът е в неизвестност, след експедиция за изкачване на най-ниския 8-хилядник - Шиша Пангма. Спасителните операции по издирването на Боян бяха мащабни, но не с еувенчаха с успех. Тялото му ще остане завинаги някъде из склоновете на Хималаите.

Маршрутът, с който се почита Петров, е от Княжево до Копитото, по който Петров често се готвеше преди изкачването на поредния връх. Организатори на събитието, което набра сериозна популярност в социалните мрежи са група приятели на алпиниста. Пътят е дълъг около два километра и половина, като денивелацията е около 650-700 м. 

Организаторите призовават всички участници да са внимателни по пътя, който на места е доста стръмен и припомнят всеки да носи нещо за писане, за да остави послание в дневника на Боян Петров.

Боян Петров на два пъти излиза победител от битка с рака. Има инсулинозависим диабет тип 1. През 2008 г. при катерене в Алпите пада и чупи крак. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 г. пък пропада в ледникова цепнатина, откъдето е изваден от група испански алпинисти. През 2013 г. претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак. След слизане от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза и губи съзнание. Успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Подобна криза преодолява и при успешното изкачване на Нанга Парбат през 2016 г., където предварително инструктираните от него алпинисти Феран Латоре и Елиас Милеру му помагат бързо да се върне към нормално състояние. На 23 август 2016 г. по време на екологичен мониторинг по трасето на бъдещата Автомагистрала "Струма" в Кресненския пролом е ударен от преминаващ лек автомобил. Получава счупвания на ребрата и крайниците, черепно-мозъчна травма с хематом и е хоспитализиран във Военномедицинска академия с опасност за живота. Само няколко месеца по-късно той подновява тренировъчните си изкачвания. От 16 април е последното му споделяне във Фейсбук. Тогава му предстои да изкачи Шиша Пангма. "От прозореца ми в Тингри се открива страхотна гледка към гигантите Еверест и Чо Ойю, но първата ми цел е джуджето Шиша Пангма. Тръгваме към базовия лагер утре рано сутринта", пише той.