Хенкел спира с биатлона след 20 години

снимка: Promoart

Двукратната олимпийска и осемкратна световна шампионка Андреа Хенкел (Германия) ще участва в последните състезания в 20-годишната си кариера на финалите на Световната купа по биатлон в норвежкия зимен център Холменколен от 20 до 23 март.

"Ще се постарая да се насладя максимално на последните си стартове. Как ще се чувствам след това, не мога да кажа. Все още не съм тъжна, че приключвам със спорта. Засега надделява емоцията от предстоящите състезания в Холменколен", каза 36-годишната германка.

В четвъртък тя ще застане на старт в спринта, а през уикенда са последните две състезания за сезона - преследване и масов старт.

За да подкрепят Хенкел, в Холменколен ще дойдат нейните родители, сестра й Мануела, както и бившите й съотборнички от германския национален отбор Мартина Бек, Катя Фюстенфелд, Симоне Хаусвалд и Кати Вилхелм.

"Не съм планирала никакво тържество за края на кариерата ми. Както всяка година, в края на сезона има голямо парти на Световната купа. Със сигурност в неделя ще участвам в него", каза тя, цитиран от БТА.

Хенкел има две олимпийски титли от Солт Лейк Сити 2002 в индивидуалната надпревара на 15 километра и с щафетата, както и сребърно отличие с квартета на Германия в Торино 2006 и бронз също в отборното състезание във Ванкувър 2010.