Халеп: Плаках, но вече мисля за нов финал от Шлема

Симона Халеп отново се размина с първата си титла от Големия шлем. В третия ѝ финал на това ниво, румънката отстъпи на също търсещата първи трофей от „мейджър“ Каролине Возняцки с 7-6(2) 3-6 6-4, след като се бореше с физически проблеми през почти целия двубой.

Знаем, че е трудно да стоиш тук пред нас след загубата, но искаме да знаем как се чувстваш? Наистина ли е депресиращо и толкова тежко, или все още можеш да се усмихваш?

Все още мога да се усмихвам. Всичко е наред. Плакaх, но сега се усмихвам. В крайна сметка това е просто тенис мач. Но, да, много бях тъжна, че не успях да спечеля. Отново бях близо, но енергията ми свърши в края. Тя беше по-добра. По-свежа. Имаше повече енергия в края.

След толкова много дълги, трудни мачове в ранните фази на турнира, как се чувстваше физически, влизайки в мача и след това по време на него? Имаше ли това ефект?

Да, със сигурност. Бях много уморена. Имах толкова много проблеми с краката си, болки навсякъде. Но мисля, че се справих добре, имайки предвид всички тези неща. След първия сет просто излязох от мача. Не знам какво стана. Нямах енергия, нямах сила. След това си казах, че просто трябва да удрям всички топки и след това успях да взема втората част. Върнах се в третия сет, но когато трябваше да сервирам за 5-3, енергията изчезна, не успях да се справя. Тъжно е.

В речта си на Ролан Гарос миналата година каза, че може би не си била готова. Чувстваше ли се готова днес?

Да, чувствах се готова. Но тялото ми не беше готово, понеже имах много дълги мачове. Мускулите ми бяха изморени. Краката ми не бяха в достатъчно добро състояние. На психическо ниво бях готов. Чувствах, че можех да се изправя пред всяко предизвикателство. Мога да играя срещу всеки. Мога да победя срещу всеки.

Различно ли беше чувството от предишните ти два финала?

Да. Мисля, че всичко беше различно. Играх по-добре. Не можех да се движа както исках, понеже не можех. Но мачът бе добър. Психическо бях добре. Мисля, че се развих много през този турнир. Напускам Австралия с много добри мисли и позитивни неща, понеже това, което направих през тези две седмици, не бях постигала преди в миналото. Така че всичко е наред.

Помага ли да знаеш, че хора като Ким Клайстърс и Крис Евърт са загубили първите си няколко финала, преди да вземат титла от Големия шлем?

Да, но искам да спечеля. Все още губя и все още печеля. Може би четвъртият опит ще ми донесе късмет, както казах. Вече мисля за него.

Какво каза треньорът ти след днешния мач?

Каза, че е много горд от мен, от това, което направих през този турнир. Каза, че съм се справила по възможно най-добрия начин психически и физически, че съм се борила до края. Доволен е от представянето ми.

Очаквайте още от пресконференцията на Симона Халеп!

TennisKafe.com