Секссимволът Вожняцки триумфира в Мелбърн

галерия:

Каролине Вожняцки спечели титлата от Откритото първенство на Австралия. Тя надви в тежка финална битка достойната си противничка Симона Халеп с 2-1 сета - 7:6(2), 3:6 и 6:4 след 3-часово зрелище. Датчанката завоюва първи трофей в турнирите от Големия Шлем, който й донесе водачество в ранглистата, както и 4 000 000 австралийски долара. Тази сума се равнява на 5 700 000 лева, ако бъде обърната в наша валута.

SPORTA.BG ПРОСЛЕДИ ВСИЧКО ИНТЕРЕСНО ОТ МАЧА В МЕЛБЪРН - ВИЖТЕ ТУК

unnamed.jpg

Секссимволът Вожняцки триумфира и сбъдна мечтата си, но това стана срещу Халеп, която изобщо не бе в оптимално физическо състояние. Още в края на втория сет румънската поиска намеса от физиотерапевт и се разбра, че не се чуства добре. Въпреки това тя показа силна воля и дух и даде здрав отпор. Все пак Каролине се възползва от ситуацията и в крайна сметка се поздрави с успеха.

Двубоят бе достоен драматичен край на турнир, в който и двете трябваше да спасяват мачболи, за да стигнат до заключителния мач. Румънката успя да остане в срещата и да се бори до нейния край въпреки очевидните физически проблеми, които изпитваше и дори водеше с пробив в третия сет, но след последната точка Вожняцки грабна трофея. С тази победа тя се изкачи на върха на ранглистата и продължи страхотния период в кариерата си, след като в края на миналата година спечели финалите на WTA в Сингапур.

Световната номер 1 сякаш започна една идея по-нервно от опонентката си, която на свой ред показа изключително агресивна игра още от началото. Това доведе до 1-0 и 40-15 в полза на шампионката от финалите на WTA. Първият шанс бе пропилян с непредизвикана грешка, но при втория видяхме първия пробив в мача.

Румънката успя да се посъвземе, но така и не създаде нищо интересно в следващите няколко подавания на съперничката си. Това продължи до 5-3, когато Вожняцки си издейства шанс да сервира за сета. Започна с непредизвикана грешка. Последва неумело излизане на мрежата, на което противничката ѝ отговори с мощен форхенд по правата – 0-30. В следващото разиграване датчанката отново сгреши, давайки три брейкбола. Два добри сервиса измъкнаха първите две възможности, но при третата Халеп пое инициативата още с началото на разиграването и поредицата от плътни удари даде резултат. Видяхме няколко по-лесни сервис геймове, които ни отведоха до тайбрек. Разиграванията в него бяха дълги и оспорвани, като Вожняцки първо успя да пробие началния удар на съперничката си за 2-0. Тя бе малко по-агресивна в по-голямата част от точките имаше превес  Увеличи преднината си за 5-2, след което реализира още първия сетбол – 7-6(2).

При 1-1 и 30-30 Халеп направи непредизвикана грешка, с което даде брейкбол на противничката си. Спаси се с агресивна игра. Пропиля няколко великолепни възможности да вземе гейма и същевременно измъкна още 3 точки за пробив, преди да поведе с 2-1 в подаване, продължило 18 разигравания.

При 3-2 световната номер 1 получи медицинска помощ, но играта скоро бе подновена. В следващия гейм румънката сякаш се опитваше да скъси максимално точките и макар да поведе с 30-15 след двойна грешка, не успя да надгради.

Нивото и на двете спадна значително – Халеп видимо не беше в най-добра кондиция и често хващаше бедрото на десния си крак, вече не се движеше толкова добре по корта, докато съперничката ѝ се унесе по новото темпо.

Въпреки че показваше признаци на умора , Халеп се добра до два брейкбола в следващия сервис гейм на Возняцки и завърши още първия с форхенд на линията – 5-3. Непредизвикана грешка доведе до 15-40 в подаването на Симона Халеп, но тя отново показа характер и стигна до сетбол. Изработи си прекрасен шанс да завърши частта, но запрати топката в аут при отворен корт. Пропусна нов сетбол, преди да спаси трети брейкбол. Добрите начални удари в крайна сметка я измъкнаха за 6-3.

Двете се оттеглиха за 10-минутна почивка, поради горещото време. Началото на третата част не бе лошо за румънката, която изглеждаше освежена и се добра до дюс на чужд сервис с успешно воле. Вожняцки успя да вземе подаването си, благодарение на добро сервиране. Датчанката също стигна до дюс, но за разлика от противничката си, тя успя и да надгради. Две поредни топки в аут на Халеп осигуриха аванс от 2-0 на Каролине Вожняцки в третия сет.

Отговорът на водачката в ранглиста не закъсня. Добър ретур ѝ даде два брейкбола, но и този гейм не бе изключение – отново се стигна до равенство 40-40. Последва нов дюс, преди да видим разиграване, продължило 23 удара, завършено от умела игра на мрежата на намиращата се на втора позиция в класацията тенисистка. Прекрасен ретур и форхенд уинър осигуриха трета точка за пробив в гейма. Великолепен втори сервис спаси Вожняцки, но при шестия брейкбол двойна грешка запази интригата в сета – 2-1. Изглежда обаче двата часа в повече, прекарани на корта от Халеп в турнира, оказваха все по-голямо влияние и датчанката записа нов пробив – на 0. Румънката обори тези предположения, връщайки моментално брейка, взимайки подаването си и реализирайки нов пробив, за да излезе напред с 4-3.

Този път Вожняцки поиска медицинска почивка, като проблемът бе в коляното.

В следващия гейм при 30-30 Халеп пое инициативата в подаването, но брилянтна защита на опонентката ѝ в крайна сметка доведе до грешка и пореден брейкол. Той бе спасен със смач, но бързо стигнахме до нов след воле. Добър форхенд осигури ново равенство – 4-4.

Вожняцки взе сервис гейма си и стигна до мачбол, печелейки разиграването на мача при 30-30. Бекхенд в мрежата прати титлата в ръцете на датчанката.