НА ЖИВО С КАРТИНА! Чилич - Федерер 2-6, 7-6(5), 3-6, 6-3, 1-6 (КРАЕН)

галерия:

- РОДЖЪР ФЕДЕРЕР Е ШАМПИОН НА ОТКРИТОТО ПЪРВЕНСТВО НА АВСТРАЛИЯ! Той спечели финала с 6-2, 6-7(5), 6-3, 3-6, 6-1 и е шампион на Големия шлем за рекорден 20-и път!

hotdog.jpg

- НОВ ПРОБИВ ЗА ФЕДЕРЕР! Швейцарецът дръпна с 30:0 след грешки на Чилич. Хърватинът намали след добър сервис по правата. Роджър обаче получи два скрити мачбола след аут на Чилич. Той реализира брейка и ще сервира за спечелване на титлата!

- Федерер отвръща с гейм на нула за 4-1!

- Чилич се задържа в сета с бърз гейм на нула.

- Федерер затвърждава пробива и повежда с 3-0! Чилич поведе със страхотен бекхенд по правата, но Роджър изравни и поведе с ас. Хърватинът обаче изравни за 30:30, след като достигна къса топка на Федерер и го размина по правата. Швейцарецът поведе благодарение на удар в аут от страна на Чилич. Стигна се обаче до дюс, а Федерер намери нови сили да поведе, след като сервисът му пак не го предаде. Маестрото завърши гейма с удар на Чилич в аут.

- ПРОБИВ ЗА ФЕДЕРЕР! Той получи точка за пробив след правилно оспорване и я реализира, след като Чилич заби удар в мрежата!

- РОДЖЪР ПОВЕЖДА С АДСКИ МЪКИ НА СТАРТА НА ПЕТИЯ СЕТ! Федерер поведе, но Чилич съумя да изравни за 30:30. Хърватинът обаче рискува с мощен форхенд и сгреши топка в аут, но пак изравни след чудовищен смач. Чилич стигна до брейкбол след удар в мрежата на Маестрото. Федерер успя да се спаси, но Чилич получи нова точка за пробив след аут на швейцареца. Роджър имаше отговор за пореден път - страхотен сервис, който направи резултата 40 равни. Световният номер 6 сгреши при мощен форхенд, а Федерер закова топка на линията, за да вземе гейма.

- ЧИЛИЧ ИЗРАВНЯВА СЕТОВЕТЕ - 2-2! Хърватинът поведе с бекхенд воле на мрежата, а впоследствие преднината му набъбна след грешка на швейцареца и добър сервис по диагонала. Той спечели сета с нов добър сервис!

cili.jpg

- НОВ ПРОБИВ ЗА ХЪРВАТИНА! Чилич поведе с 30:0 след два удара в мрежата на съперника си. След това самият той сгреши, но Федерер даде нови две точки за пробив след аут от форхенд. Чилич пропиля първия скрит мачбол след удар в аут. Хърватинът рискува на ретур и сбърка, след което Федерер обърна със страхотен сервис. Чилич обаче изравни след страхотно разиграване, завършило с форхенд уинър по диагонала. Швейцарецът пак поведе с ас, но хърватинът имаше нов отговор - завършващ удар по късия диагонал от ретур. Световният номер 6 поведе отново след аут на Роджър, след което завърши по диагонала и сервира за сета!

- Световният номер 6 затвърждава брейка! Чилич изпита известни затруднения, като направи двойна грешка и резултатът стана 30 равни. След това хърватинът сбърка бекхенд в мрежата и даде брейкбол на опонента си. Чилич обаче бе хладнокръвен при труден смач и изравни. Той направи ас, за да поведе с 40:30 и спечели гейма след отличен сервис по правата.

- ИЗНЕНАДА! ЧИЛИЧ ВРЪЩА ПРОБИВА! Хърватинът поведе с 30:0 след удар в мрежата на Федерер и аут на швейцареца. Роджър направи изненадваща двойна грешка и така даде три поредни брейкбола на Чилич. Федерер отново сгреши, притиснат от хърватина, и Чилич проби с гейм на нула, за да се върне в мача с гръм и трясък!

- Чилич се задържа в сета след гейм на 15. Резултатът е 2-3 от негова гледна точка. 

- Федерер прави резултата 3-1 след гейм на нула.

- Хърватинът печели подаването си по възможно най-трудния начин. Чилич отрази брейкбол при 30:40 след страхотен форхенд уинър по правата. След това хърватинът направи ас и взе гейма след грешка на Федерер.

- Маестрото затвърждава брейка с гейм на 15!

ПРОБИВ ЗА ФЕДЕРЕР НА СТАРТА НА ЧЕТВЪРТИЯ СЕТ! Чилич поведе с 30:0, но швейцарецът обърна след феноменални отигравания. Това със сигурност ще пречупи хърватина, а Федерер е все по-близо до мечтаната 20-а титла от Шлема.

- ТРЕТИЯТ СЕТ Е ЗА ФЕДЕРЕР! Маестрото започна с перфектен форхенд по диагонала и продължи с хубав първи сервис за 30:0. Удар в мрежата на Чилич направи резултата 40:0 за Маестрото, а той завърши сета с ас! Така Роджър е само на един сет от спечелване на 20-ата си титла от Големия шлем и 6-а в Мелбърн!

fedda.jpg

- Чилич остава в сета след бърз гейм на нула - 3-5. Федерер ще сервира за спечелване на третата част.

- Роджър затвърждава пробива с гейм на 30! Той направи феноменален удар, като взе топка от форхенд, след като тя почти бе заспала в краката му. Това бе една от най-добрите точки в мача до момента.

- ПРОБИВ ЗА ФЕДЕРЕР И 4-2! Роджър поведе с 30:0 след грешка на хърватина и добър минаващ удар по диагонала. Швейцарецът получи три поредни точки за пробив след изморително разиграване, което доведе до нова грешка на Чилич. Федерер сбърка бекхенд в мрежата, пропилявайки първия брейкбол. След това обаче хърватинът изкара форхенд в аут и сдаде подаването си.

- Федерер повежда с 3-2 след труден гейм на 30. 

- Чилич изравнява за 2-2 след добър форхенд уинър по диагонала, ас и мрежа на Федерер. 

- Хърватинът поведе с 15:0 след бекхенд уинър по диагонала, но Маестрото изравни чрез ас. Стигна се до 30:30, но Чилич сбърка два бекхенда в мрежата и така геймът отиде за швейцареца.

- Чилич изравнява след гейм на 30. 

- Федерер печели бързо първото си подаване в началото на третия сет и води с 1-0!

- 7:5 И СЕТЪТ ОТИВА НА СМЕТКАТА НА ЧИЛИЧ!

chilqga.jpg

- Роджър се задържа в сета - 5:6.

- МИНИПРОБИВ И ДВА СЕТБОЛА ЗА ЧИЛИЧ! 6:4.

- 5:4 за Чилич след дълбок сервис, който принуди Федерер да изкара топката в аут.

- 4:4 след удар в мрежата на световния номер 2. 

- 4:3 за швейцареца - Чилич направи грешка от бекхенд.

- Чилич отговаря с форхенд уинър от ретур - 3:3!

- 3:2 за Роджър след невероятен форхенд уинър!

- 2:2 след добро бекхенд воле на мрежата от страна на хърватина. 

- 2:1 за Маестрото след нова директна точка от сервис!

- 1:1 след ас на Роджър Федерер!

- 1:0 за Чилич в началото на тайбрека!

- Швейцарецът отговаря със светкавичен гейм на нула и вкарва сета в тайбрек. 

- Световният номер 6 печели сервис гейма си на нула и води с 6-5. Федерер отново ще сервира за оставане в сета.

- Чилич поведе с 30:15, но Федерер изравни. Все пак хърватинът получи сетбол след грешка на опонента си. Той обаче заби бекхенд в мрежата и профука възможността за пробив. Федерер поведе с аут на съперника си и взе гейма, възползвайки се от нова грешка на Чилич. 

- 5-4 за хърватина! Чилич спечели оспорване за топка в аут на Федерер и се оказа прав, след което поведе с 30:15, благодарение на добрия си сервис. Федерер обаче изравни, а след това размина опонента си на мрежата с брилянтен бекхенд по правата. Чилич пласира ас на втори сервис и изравни, след което поведе. Той завърши с форхенд уинър по диагонала и принуждава Федерер да сервира за оставане във втория сет.

- 4-4. Първа двойна грешка в мача за Роджър направи резултата 30:30. Федерер обаче направи ас. След това Чилич изкара топка в аут и геймът отиде на сметката на швейцареца.

- Чилич отново повежда с 4-3. 

чиляга.jpg

- Бърз гейм на нула за Федерер и резултатът е 3-3! 

- Чилич спаси брейкбол и повежда с 3-2! При 15:0 за Роджър, Чилич направи два поредни смача на мрежата, които швейцарецът отрази с невероятна защита, но при третия Федерер нямаше шанс. Това бе най-доброто разиграване в мача до момента. Маестрото обаче поведе с 30:15 след удар с рамката на хърватина. Федерер стигна до поредна точка за пробив, а Чилич я отрази с добър сервис. Още един такъв даде преднина на хърватина, който взе гейма си с ас.

- Федерер изравнява за 2-2 след гейм на 15. Чилич направи хубав форхенд уинър по диагонала, но силите му стигнаха само за това. 

- 2-1 за хърватина след много труден гейм за него! Чилич даде точка за пробив на опонента си след удар от бекхенд в мрежата. Той обаче се справи с напрежението и пласира ас на линията, за да изравни при 40:40. След това швейцарецът изкара топка в аут. Хърватинът обаче върна жеста с топка в мрежата за втори пореден дюс. Стигна се до трети и до четвърти дюс след бекхенд уинър по правата на Роджър. Чилич все пак успя да вземе гейма си с кански мъки.

- Роджър взе трудно своето подаване за 1-1! Швейцарецът изпита големи трудности в откриващото си подаване във втория сет. Той направи точка от сервис, но след това сгреши два пъти в мрежата и даде два брейкбола на опонента си, след като Чилич го изненада с уинър. Федерер отрази първата възможност за пробив с добър сервис, а след това пласира форхенд уинър, за да изравни. Нов сервис даде предимство на швейцареца, а грешка на Чилич направи резултата 1-1.

Чилич взима първия гейм в началото на втория сет на 15. Той пласира 4-ия си ас в мача, а след това затвърди доброто сервиране и агресивните удари.

- ПЪРВИЯТ СЕТ Е ЗА ФЕДЕРЕР! Чилич изкара топка в аут, но след това направи блестящ топспин форхенд и размина съперника си по диагонала за 15:15. Роджър обаче направи два аса, а Чилич изкара нова топка в аут. Така първият сет отива на сметката на Федерер за само 24 минути.

feda.jpg

- Световният номер 6 се задържа в първия сет след гейм на нула. Той направи ас и се възползва от два удара в мрежата на Роджър. Швейцарецът ще сервира за затваряне на първата част.

- Роджър повежда с 5-1 след сервис гейм, продължил секунди. Федерер направи ас и още една точка от сервис, за да затвори подаването си на нула. Чилич сервира за оставане в сета.

- Чилич печели първия си гейм в двубоя. Хърватинът взе гейм на 30 след ас и няколко добри удара, които накараха Федерер да допусне грешки. 

- Резултатът вече е 4-0 за Федерер след затвърждаване и на втория пробив! Роджър пласира няколко перфектни сервиса и накара хърватина да греши, за да вземе подаването си.

- Швейцарецът затвърди пробива, а след това осъществи нов след гейм на 15! Той вече води с 3-0, след като намери най-добрата си игра, а Чилич е в ужасяваща ситуация.

- ПРОБИВ ЗА ФЕДЕРЕР! Швейцарецът направи брейк още в откриващото подаване на съперника си.

- Чилич спечели жребия и избра да сервира в откриването на финала на "Род Лейвър Арена"!

---------------------------------------------------------------------------------

Днес от 10:30 ч. на Централния корт „Род Лейвър Арена“ Роджър Федерер и Марин Чилич ще определят шампиона на Откритото първенство на Австралия за 2018.

SPORTA.BG ще проследи срещата НА ЖИВО 

ГЛЕДАЙТЕ СБЛЪСЪКА ТУК И ТУК

Двубоят е специален за швейцареца, който излиза в 30-ия си финал на турнир от Големия шлем. Само хърватинът стои между Маестрото и историята. 36-годишният ФедЕкспрес е на път да подобри невероятния си рекорд от 19 „мейджър“ трофеи и ще атакува 20-а титла. Световният номер 2 ще се стреми да защити трофея си от миналата година и, съответно, да грабне 6-а купа в Мелбърн след тези през 2004, 2006, 2007, 2010 и 2017.

fedo.jpg

От другата страна на мрежата обаче ще бъде безкрайно мотивираният Марин Чилич. Това ще бъде трети финал от Шлема в кариерата на хърватина и той ще се бори за втората си титла. Единственият му успех в една от четирите най-важни надпревари е на Откритото първенство на САЩ през 2014. Световният номер 6, който след финала ще се изкачи на третата позиция, ще търси сладко отмъщение от Роджър. Швейцарецът победи 29-годишния хърватин в три сета на финала на "Уимбълдън" миналата година и Чилич ще иска да затрие горчивия вкус в устата си.

cil.jpg

Пътят към финала

Пътят на Федерер към последната битка в Мелбърн до момента минава по мед и масло. 19-кратният носител на трофеи от Шлема мина експресно през Аляж Бедене, Ян-Ленард Щруф, Ришар Гаске, Мартон Фушович, Томаш Бердих и Хьон Чунг. Швейцарецът не даде на съперниците си дотук нито един сет и е престоял на корта много по-малко от своя опонент във финала.

Най-лесният тест за Роджър бе полуфиналът с корееца Хьон Чунг. Федерер водеше с 6-1, 5-2, когато съперникът му получи тежка контузия в стъпалото и се отказа, пращайки световния номер 2 в битка за титлата. Това може да е нож с две остриета за Роджър, който, макар и по-свеж, може да е позагубил известен ритъм след този мач.

Вижте как Федерер надви Чунг на полуфиналите: 

От своя страна, Чилич преодоля с известни проблеми последователно Васек Поспишил, Жоао Соуса, Райън Харисън, Пабло Кареньо Буста, Рафаел Надал и палача на Григор Димитров – Кайл Едмънд. Хърватинът изгуби по един сет срещу Поспишил и Буста, а след това надви Надал в петсетова драма. Испанецът се контузи при 2:2 части и 2-0 гейма за Чилич в петия сет, като се отказа и световният номер 6 продължи напред.

На полуфинала Чилич разби британеца Кайл Едмънд в три сета след блестяща игра.

Вижте как хърватинът се класира за финала:

Един срещу друг

В мачовете помежду им Федерер е абсолютен доминант. Швейцарецът има 8 победи срещу Чилич, докато хърватинът е надвивал съперника си само веднъж. Триумфът на хърватина дойде след 6-3, 6-4, 6-4 на полуфинала на US Open през 2014, а впоследствие Чилич вдигна трофея.

Последният мач между двамата бе на финалния „Мастърс“ на АТР в Лондон. Тогава световният номер 2 се наложи с 6-7(5), 6-4, 6-1. Роджър винаги ще помни и финала на „Уимбълдън“ през 2017, когато размаза хърватина с 6-3, 6-1, 6-4. Двамата нямат нито един мач на Откритото първенство на Австралия, което означава, че Чилич ще забрави напълно какво се е случвало в предните му срещи с Маестрото.

Коефициентите

Очаквано, букмейкърите сочат за фаворит Роджър Федерер. Коефициентът за успех на швейцареца се равнява на 1.22. Ставката за триумф на Чилич пък е 4.50.

Едно обаче е сигурно – двамата няма да ги интересуват никакви коефициенти, когато излязат на „Род Лейвър Арена“, където ще ни предложат поредната историческа битка на финал от Шлема!

ъс.jpg

Снимки: Twitter