Героят Боян Петров изкачи 10-ия си 8-хилядник - връх Даулагири

Истински герой. Само така може да бъде определен Боян Петров. Българският алпинист за пореден път впечатли като изкачи десетия си осемхилядник - връх Даулагири. Това е вторият опит на Боян да достигне хималайския връх. Даулагири е седми по височина на планетата със своите 8172 м. Припомняме, че Петров е астматик, а преди година претърпя тежък инцидент в Кресненското дефиле, когато кола връхлета върху него с огромна скорост и гом прати в кома.

Изкачването е част от проекта на Боян Петров "Българин на 14х8000". В средата на юли отново от втори опит той успя да достигне връх Гашербрум II. Още преди това той каза пред "Дневник", че това ще бъде неговият тест дали се е възстановил достатъчно от удара с кола в Кресненското дефиле, за да може да продължи проекта си. След завръщането му от Непал се очаква от крака му да бъде извадена пластината, която бе поставена при счупването на подбедрицата при катастрофата.

Преди да потегли за Даулагири той обяви, че тръгва без обратен билет, решен да го изкачи. Първият неуспешен опит за изкачване беше на 15 септември. "Всичките си досегашни осемхилядници съм ги изкачил от втория си опит. Не знам защо си повярвах, че този ще го изкача от раз, ще го сляза и просто ще си тръгна към вкъщи", написа той в дневника си Планът му за траверс към върха обаче пропада и му се налага да се върне от височина 8055 метра, на не повече от 300-400 метра от Даулагири. Две седмици по-късно вторият опит е успешен.