Героят Алберт Попов - от катастрофата в Алпите до елита на Белия керван

Един млад българин прави чудеса от храброст по белите писти и ни зарежда с ударна доза национална гордост. 21-годишният скиор Алберт Попов сътвори две сензации в рамките само на 3 дни, финиширайки в Топ 10 на две от най-емблематичните състезания в Белия керван – слаломите в Кицбюел и Шладминг. Стартовете са най-посетените в календара с публика от около 45-50 000 души. 9-ото място в Кицбюел в събота бе последвано от нов фурор снощи на нощния слалом в Шладминг – 6-о място. И в двете надпревари Алберт направи официален дебют, което придава още по-голяма стойност на постиженията му.

Джобният софиянец – висок само 164 см, направи гигантска крачка в развитието си през този сезон. Тя започна още през ноември в Леви, Финландия, с 20-ото място и първите точки за Световната купа, мина през 16-о място в Мадона ди Кампилио и стигна до двете класирания в Топ 10 в Кицбюел и Шладминг. За такива не сме си и мечтали в този спорт с убийствена конкуренция от времето на легендарния Петър Попангелов преди повече от 30 години. Което означава, че постигнатото от Алберт е нещо наистина уникално и заслужаващо огромно признание и уважение.

Младият алпиец има всички данни да се утвърди в световния ски елит. Самородният му талант се вижда от километри, карането му е страхотно. Ниският му център на тежестта го държи изключително стабилно в завоите, а стилът му наподобява на абсолютния хегемон в момента – Марсел Хиршер. Разбира се Попов е все още много далеч от него като постижения, но в първия манш в Кицбюел, в който финишира пети, всъщност бе по-бърз от именития австриец. Което е безспорно доказателство, че нашето момче е на прав път, големите успехи тепърва предстоят и подиумът може би не е толкова далеч. Всички очакваме Алберт поне да повтори постиженията на Петър Попангелов, който през 80-те години записа една победа /в германския Ленгрис през 1980 г./, 6 втори и 4 трети места в слаломи за Световната купа. А защо не и да го задмине, за което притежава всички необходими данни. Включително и желязна психика и тактическа мъдрост, които са толкова необходими в този спорт.

Успехът му е истински подвиг на фона на ужаса, който преживя Алберт преди повече от 3 години – през ноември 2015 г. Тогава той оцеля в тежка катастрофа край австрийския курорт Зьолден, в която загина треньорът му. На връщане от тренировка на глетчера автомобилът, управляван от наставникът на националите – бившият словенски скиор Драго Грубелник, предприема изпреварваща маневра, но поднася и полита в 100-метрова пропаст през мантинелата. Алберт е най-леко пострадал при инцидента – разминава се със счупен глезен, който по-късно е опериран, и травми в главата.  В спасителната акция участват планински спасители, алпийска полиция и хеликоптер. Драго Грубелник издъхва от раните си в болница в Германия. С търпение и подкрепата на най-близките си Алберт успява да се възстанови напълно - може би дори по-бързо ото очакваното. А съдейки по представянето му в последните два старта, има всички шансове да се превърне в един от водещите скиори в най-техничната дисциплина.

Още идния месец ще видим Алберт и на родна земя – по време на стартовете от Световната купа в Банско, които предвиждат комбинация /Супер Г и слалом/ на 22 февруари, Супер Г на 23 февруари и гигантския слалом на 24 февруари. Преди това очакваме от Алберт и добро представяне на световното в Оре, Швеция.

Георги Анастасов, трафикнюз