Геният Гари Каспаров се връща в шахмата

Великият Гари Каспаров се връща край шахматната дъска! По-велика новина в древната игра не е имало скоро. Геният от Баку ще вземе участие в етап от турнира Grand Chess Tour в американския град Сент Луис. За това съобщава сайтът на състезанието.

"Изпълненен съм с трепет преди официалното завръщане в играта. Разбира се, не съм очаквал, че това ще се случи повече от 10 години след края на кариерата ми", написа Гари.

"Да се върна зад дъската в Сент Луис! Това наистина е огромна чест! Не бих си пожелал по-подходящо място", каза още 54-годишният руски гражданин.

Турнирът ще се проведе от 2 до 12 август съобщава offnews. Наградният му фонд е 300 000 долара. Каспаров ще вземе участие в турнира по бърз и блиц шах между 14 и 19 август! Сред съперниците са девет състезатели, включително сънародниците му Сергей Карякин и Ян Непомнящий.

Каспаров е 13-ият шампион на планетата по шахмат. Той удържа трона от 1985 година до 1993 година. През 2005 година окончателно се отказа. Впусна се в политиката, като е сред основните критици на Владимир Путин и често си има проблеми с властите.