Финландия смаза Австрия в първия си мач в Сочи

снимка: БТА/AP

Финландия стартира убедително на олимпийския хокеен турнир в Сочи, разгромявайки Австрия с 8:4. Ярко Имонен и Микаел Гранлунд вкараха по два гола всеки, докато Юси Йокинен и Петри Контиола записаха гол+пас.

Легендата на финландския хокей Теему Селане стъпи на леда на шеста Зимна олимпиада, а със своите 43 години той е най-възрастният състезател на Игрите.

Той игра в първата част на мача и дори асистира за един от головете, но за втората и третата третина не стъпи отново на леда с обяснението от щаба, че е получил контузия. Пресаташето на хокейния отбор на Суоми- Яне Лахти, след мача уточни, че няма нищо сериозно и той ще бъде на разположение на треньора Ерка Вестерлунд още за утрешната среща с комшиите от Норвегия.

Австрийците започнаха доста агресивно и поведоха с 2:0, но още до края на първата част Финландия не само изравни, но и се възползва от колебанията на противника и реализира два бързи гола в рамките на 8 секунди в последната минута на първата част.

Оли Маата изведе Суоми напред с 3:2, а Имонен се разписа за 4:2. Авторът на осмото попадение за финландския отбор беше Сами Леписто, посочва БТА.

Притеснителното при скандинавците, които учудвачо бързо успяха да сменят ритъма след лежерното начало, е неубедителното представяне на вратаря Туука Раск. Той спаси 20 удара, но очакванията бяха, че както винаги финландците ще разчитат на здрава защита и вратар. Три гола за Австрия вкара Михаел Грабнер, играч на НЮ Йорк Айлендърс.