Финалът за Купата по баскет бил заплашен от погром

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков разкри, че провеждането на финала в турнира за Купата на България във Велико Търново е било пред провал. Причината е, че ръководството на залата и хората в града са били предупредени, че съоръжението може да не бъде в същия вид след мача между Рилски спортист и Левски Лукойл. Ето какво заяви Глушков на пресконференция днес:

Имаше момент, в който организацията бе пред провал. Отнякъде директорката на ДКС във Велико Търново беше научила или някой й беше казал, че залата след събота (3 март) няма да бъде същата и да си направи снимки. Жената се беше притеснила. Имахме вълнения, ходихме до Велико Търново. Говорихме с полицията и с всички, които трябваше да вземат мерки за организацията. С Купата показахме, че има публика и фенове, които могат да се държат прилично и да си поддържат отборите. Залата я приехме в един вид и я предадохме в същия, може би и по-красива.

Защо Велико Търново, а не Ботевград? Дадохме определена сума за организация. Имаше 40 човека охрана в залата плюс осем разпоредители. Навън имаше в резерв в пресцентъра 12 жандармеристи, които стояха в очакване нещо да се случи след внушенията на хората, които говореха по този начин. Навън имаше пътна полиция, която също бе на разположение. Ако трябваше да правим мач в Ботевград, нека да направим хипотеза: Ботевград – София – София Запад – Герена… Аз нося отговорност за събитията според закона. Дали щяха да ни стигнат 300 човека охрана предвид агитките на Ботевград и на Левски? Смятам, че сме взели правилното решение. Не искам да си мисля, че провалът на Купата е било цел на някой, защото ще бъде много жалко.“

Не исках преди финала да създаваме допълнително напрежение, което бе внесено от участници в Купата. Ще работя с факти. На 10 юли, 2017 г. на Управителен съвет, присъстваха 8 членове и предложението за формат и дата на Купата бе прието единодушно. В Купата имаха право да участват отбори и от А група и нямаше как да вземем решение къде трябва да бъде финалът. Ако бяхме взели, можеше пак да бъде Велико Търново като град без отбор в Лигата. Веднага след полуфиналните срещи, които се проведоха в събота (17 февруари), в понеделник казах на президентите на двата финалиста, че имам предложение Купата да е във Велико Търново. Г-н Георгиев ми каза, че има друго предложение – Ботевград. Разбрахме се да се съберем на УС и да решим мястото. С това решение от 10 юли БФБ стана организатор. Това значи, че аз трябва да подпиша всички документи, свързани с обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. Смятам, че като организатор, имам право на обосновано предложение във връзка със сигурността. Разходите по организацията са изцяло на БФБ.

На това заседание присъстваха всички членове на УС. Предложенията бяха Велико Търново и Ботевград. Имаше дискусии, всички членове на УС взеха отношение. Направихме повече от това, което трябва. Проверихме и други зали – във Варна, в Панагюрище, както и „Арена Армеец“. Всички бяха заети. Аз подложих на гласуване двете решения – Велико Търново и Ботевград. От това, което излезе в пространството, се вижда, че гласовете са били 6:4, което не е вярно. По протокола 6 гласа са „за“ и 4 – „въздържали се“. Тези, които участваха на Купата от Левски Лукойл се въздържаха от глас. Така Велико Търново бе определен за домакин на финала. Няма да коментирам изявленията на Петър Георгиев, те са лично негово мнение и усещане

Смятам, че финалът се превърна в празник. Уважавам публиката в Ботевград и в Пловдив, но феновете в тези градове имат привилегията да гледат баскетбол на високо ниво почти всяка седмица. Давайки тази възможност на град, който няма баскетболен отбор на това ниво, ще дадем възможност на хората, които обичат баскетбола, да гледат подобен мач. Смятам, че решението ни е било правилно. Видяхме пълната зала, феновете също бяха коректни. Мачът протече нормално, това е за доброто на българския баскетбол".