ФИА потвърди: въвежда се рестарт на място във Формула 1

снимка: БТА/AP

От следващия сезон се въвежда рестартиране на място, след като е излязла кола за сигурност по време на състезание от Формула 1.

ФИА потвърди тази и други промени в правилата и те ще влезнат в сила от следващия сезон. Нововъведенията бяха одобрени миналата седмица на събиране на съвета на Международната автомобилна федерация.

От централата приеха и още няколко промени по правилника.

Предложението за промяната на стила на носа на болидите също е взето под внимание с цел подобряване на външния вид.

Федерацията прие и няколко промени, които са в насока за намаляване разходите на отборите във Формула 1. Ограничава се ползването на въздушния тунел, като всеки отбор ще разполагам само с 1 такъв. Понижава се и броят на използваемите двигатели на пилот за един сезон, ако пистите останат под 20. Тогава състезателите ще разполагат с по 4 двигателя.

Намаляват се и дните на предсезонни тестове, така ще разполагат с 2 теста по 4 дни в Европа, а тези извън стария континент са напълно премахнати. Титаниевите свръзки предизвикващи искри, използвани от Нико Росберг и Кими Райконен в последното състезание в Австрия, също ще бъдат прилагани.

Направените промени от ФИА са с цел по-малки разходи и същевременно повишаване на зрелищната борба между пилоти и отбори.