Моментите на 2014: Инцидентът с Жул Бианки

галерия:

снимка: БТА/AP

Еуфоричната 2014-та година във Формула 1 бе почернена от зловещия инцидент с пилота на Маруся и талант от школата на Ферари Жул Бианки, който катастрофира тежко по време на състезанието за Гран при на Япония на 5-ти октомври.

По подобие на легендарния Михаел Шумахер, френският пилот бе поставен в изкуствена кома в следствие на тежкия инцидент и последвалата операция – едва на 19-ти ноември бе разпространена информацията, че Бианки вече диша самостоятелно, макар да продължава да се намира в критично състояние.

Предвид позитивната промяна в състоянието му, той навлиза в нова фаза на възстановяване, благодарение на подобрената мозъчна дейност. Неврологично той се намира в по-добра кондиция, което позволява на родителите му да го транспортират в родината му Франция.

4117389

Именно там към момента Бианки продължава лечението си. Състезанието бе прекратено девет обиколки преди края заради катастрофата на Бианки и ужасното време от тайфуна, който нахлу в Япония.

Обиколка преди катастрофата на Бианки на същото място се забива Адриан Сутил. Крановете се опитват да изкарат колата на Сутил от пистата, когато пристига Бианки на скорост и се забива в една от машините.