Федерацията по водна топка преустановява дейност заради спряно финансиране

Българска федерация по водна топка е принудена да прекрати дейността си заради спряното финансиране от Министерство на физическото възпитание и спорта. Това каза председателят на федерацията Алексей Лащилин на пресконференция днес.

 

Спорът е за дълг на федерацията от 186 000 лева от преди осем години. МФВС е установило, че е налице неизпълнение на договорни задължения от страна на федерацията - не е одобрен отчетът на федерацията със средства, които не са усвоени и подлежат на възстановяване.

 

Според адвокат Ели Иванова давностният срок от 5 години е изтекъл и федерацията не дължи нищо. Освен това претенциите на министерството се разглеждат от съда и докато няма съдебно решение, няма основание за спиране на текущото финансиране, добави юристката, цитирана от БТА.

 

Спряното финансиране принуди федерацията по водна топка да прекрати държавните първенства, които ако не завършат, следващата година ще бъде нулева за този спорт.

 

"Нямаме средства за възстановяване, дори за витамин С. Не провеждаме лагери на националните ни отбори, които спят в покрайнините на градовете, в които се провеждат първенствата. Тъй като спираме състезанията, клубовете няма да могат да отчетат никаква дейност. Държавните първенства няма да се проведат докрай и следващата година ще бъде "нулева" за водната топка.

 

Заради липсата на средства трябва да преустановим и тренировъчната дейност във всички възрастови групи. А само децата в 19-те клуба са над 1000, отделно има юноши, девойки, мъже и жени. Затова моля министъра да осигури одобрените за тази година 210 000 лв. за федерацията, а за спорния казус с исканата от федерацията сума от 186 000 лв. да се чака решението на съда", каза председателят на федерацията по водна топка Алексей Лащилин.