Люто балканско дерби Сърбия-Хърватия ще нажежи финала по водна топка в Рио

Сърбия ще играе на финала на олимпийския турнир по водна топка при мъжете, след като отстрани Италия с 10:8. Там сърбите ще спорят с големия си съперник Хърватия, който по-рано днес отстрани Черна гора.

Сърбите са трикратни световни шампиони, за последно през 2015-а година. Италия и Сърбия играха на полуфинал и в Лондон 2012, когато италианците спечелиха с 9:7. Но в мача за титлата адзурите отстъпиха на Хърватия. Сега Сърбия има възможността да отнеме златото от хърватите. Слободан Никич, Филип Филипович и Андрия Пърланович вкараха по два гола за западните ни съседи. Също трима от италианския състав вкараха по два гола- Алесандро Велото, Валентино Гало и Кристиан Прешути.

Сърбите направиха огромен скок към победата, след като в средата на втората четвърт водеха с 6:0. До края обаче италианците върнаха две попадения и запазиха надеждите си живи. Слободан Никич заби единствения гол в третия период, с който увеличи аванса на своите на 7:2.

Три поредни наказания на италианския състав позволи на Сърбия да увеличи преднината си на 9:3 в началото на четвъртия период, След това италианците с няколко смени и изваждане на вратаря успяха да стопят до 6:10 малко над 3 минути до края на мача. За оставащото време обаче Валентино Гало с далечен удар и Михаел Бодегас без вратар успяха да оформят само крайното 10:8 за Сърбия.