Руски тим спечели "Купа Бургас 2012"

С гол преднина отборът на Заря /Дзержински/ изпревари Черноморец и Динамо /Букурещ/ и спечели тазгодишното издание на международния турнир по водна топка за купа "Бургас".

 

В най-оспорвания досега турнир и трите отбора завършиха с еднакъв точков актив, но головата разлика определи победителя.

 

След успех над Черно море 1928 с 14:5 домакините от Черноморец се наложиха и над миналогодишния носител на трофея румънския Динамо с 14:13. Така с пълен актив от победи във финалния мач срещу Заря и загубата с един гол осигуряваше първото място и купата за момчетата на треньора Петър Йонов.

 

След изключително оспорвана игра двубоят бе спечелен от руснаците с 12:10. Точно този един гол в повече раздели бургаския тим от заслуженото първо място. Заради по-добра голова разлика след Заря /19:18/ втори се нареди Динам" /21:21/, а третото място остана за Черноморец /24:25/.

 

В решаващия последен мач за огромно съжаление шансът не бе на страната на домакините. Пробивът при тях дойде от вратарския пост, където големият отсъстващ в състава беше титулярният страж. В последните секунди на двубоя черноморци можеха и да решат спора, но шансът не бе на тяхна страна. В последната атака шутираната топката мина на сантиметри от страничната греда на Заря.

 

Така седмото издание на традиционния за Бургас международен турнир оправда очакванията на феновете за здрави и равностойни битки на басейн Флора, които отдавна не са били наблюдавани в родното ни първенство.

 

В това издание домакинът СКВТ Черноморец се постара да вдигне високо летвата и успя. Смело може да се каже, че турнирът, който е от спортния календар на общината, достигна едно средно европейско ниво.

 

С присъствието на силните школи от Русия и Румъния, които са интересни съперници в предвид различния им маниер на стил и игра, бургаската водна топка натрупа огромен капитал.

 

"Получи се великолепен турнир, който е едно украшение на неособено радостното ни държавно първенство. Продължаваме да търсим ефективност, израстване на отбора и придобиване на маниер, подобен на водещите школи. Продължаваме да работим за повдигането на поизгубения имидж на българската водна топка. На този турнир се видя, че има какво да предложим.

 

И Динамо и Заря можеха да участват на състезания в Черна гора и Хърватска, но те избраха нас. За съжаление един единствен голи ни прати на третото място. В мача със Заря липсваше титулярният ни вратар, който не успя да се освободи от работа.... За разлика от съперниците ни от чужбина, през лятото и други наши момчета работят, вместо да тренират, но това е нашата българска действителност", каза след последния мач старши треньорът на Черноморец Петър Йонов.

 

Треньорът допълни, че самочувствието на клуба идва от подкрепата на община Бургас, която освен че изгражда нови спортни бази, организира и провежда турнири на тях.

 

"Без тях щяхме да сме глухата ватерполна провинция. Сега се радваме на голям брой привърженици. Публиката изпълни до краен предел местата на трибуните, които за следващото лято на всяка цена трябва да бъдат обновени и изградени извън басейна", каза още Йонов.

 

Индивидуални награди получиха Александър Ефимов /Заря/ за най-добър защитник, Валентин Христов /Черно море/ за най-добър вратар, Андрей Прийотаса /Динамо/ за най-добър нападател и капитанът на Черноморец Ивайло Стоянов, който бе отличен за най-ефективен състезател на турнира.

 

Победителите бяха наградени от зам.-кмета по финансите на община Бургас Красимир Стойчев, началник отдел "Спорт" Веселина Деведжиева и управителя на басейн "Флора" Таньо Костадинов.

 

За следващата година освен руснаци и румънци, интерес към турнира "Купа Бургас" вече са проявили отбори от Полша, Германия и САЩ, разкри председателят на СКВТ "Черноморец" Петър Йонов.