Петър Стойчев обясни защо са спрени парите на федерацията по водна топка

снимка: БТА

Министърът на спорта Петър Стойчев коментира изявлението на ръководството на Българска федерация по водна топка, че централата е принудена да прекрати дейността си заради спряното финансиране от Министерство на физическото възпитание и спорта.

 

Федерацията дължи 186 хиляди лева от преди осем години. МФВС е установило, че е налице неизпълнение на договорни задължения от страна на централата - не е одобрен отчетът на федерацията със средства, които не са усвоени и подлежат на възстановяване.

 

"Тази федерация има непризнати средства, които трябва да възстанови на Министерството на спорта. Има и други федерации със същия проблем. Предлага им се разсрочено плащане. Другите федерации се съгласяват, но от водната топка не. Те твърдят, че има срок на давност.

 

Аз като министър не мога да им опростя тези средства. Вчера и онзи ден имах среща с представители на федерацията. Това е сума, която трябва да бъде възстановена. На мен ми е болно, че един от моите любими спортове е в такова положение. Не можем да продължим да им отпускаме средства. Документите за съдебен иск са на лице, но аз не искам да ги подписвам, изчаквам", коментира Петър Стойчев, цитиран от БТА.

 

Стойчев изказа мнението си и относно свиканата утре от няколко федерации пресконференция по повод закона за обществените поръчки.

 

"В държавата има закони, които трябва да се спазват. Ако федерациите имат 50 плюс 1 процента собствени средства те могат да заобиколят закона за обществените поръчки. Но когато става дума за държавни пари те трябва да се харчат според закона", заяви министърът на спорта.