Федерацията изключи скандален шахматист

снимка: Булфото

"Серийният измамник" Борислав Иванов бе изключен от Българската федерация по шахмат, съобщи авторитетният шахматен сайт chess-news.ru.

Вследствие на съмненията за употреба на външна техническа помощ Иванов неколкократно обяви, че се оттегля и прекратява кариерата си. Въпреки това обаче наскоро той се включи в два международни турнира и беше повторно дисквалифициран.

Международната федерация по шахмат обяви, че е "наясно с вредата, която нанася неговия нещастен инцидент и сериозно обмисля няколко възможности". "ФИДЕ обаче няма никаква официална комуникация с българската федерация по този въпрос, а това е втори инцидент със същия играч от тази федерация", се казва в съобщение на ФИДЕ. 

На 18 декември на интернет страницата на ФИДЕ бе публикувано становище относно позицията на Международната федерация срещу Иванов. "Борислав Иванов е изключен от БФШ с решение на управителния съвет". Решението е било взето още в началото на декември, според съобщението.

По-рано през тази година БФШ временно спря правата на Борислав Иванов, тъй като не успя да премине теста, с който да докаже своята невинност.

"Труд"