Фаворитите се мъчат в 3-ия етап от "Дакар"

галерия:

снимка: БТА/AP

Пореден състезател с автомобил на Мини се представи отлично в етап от рали „Дакар“ и се поздрави с успех. Този път испанецът Нани Рома се възползва от проблемите на своите основни конкуренти и спечели 3-ата отсечка на най-голямото предизвикателство в моторните спортове - „Дакар“.

Българският екипаж Орлин Алексиев и Пламен Николов претърпяха истински кошмар вчера във втория етап и натрупаха пасив от около 15 часа спрямо лидерите, като към момента не фигурират в списъка със завършилите автомобили.

Общото време на Нани Рома, който е сред известните състезатели в одисеята, но определено не е сред големите фаворити, е 2:58.52 часа. Преднината му пред най-близкия му преследвач Орландо Теранова е 4:54 минути, докато Насер Ал Атия също с Мини успя да финишира на трета позиция с 10.09 минути изоставане в етапа от Сан Рафаел до Сан Хуан.

11-кратният победител в „Дакар“ Стефан Петерханзел, който спечели 2-ия етап, този път имаше далеч повече проблеми от своя съотборник в Мини. Френската легенда изостана с 28.27 минути от Рома, което вероятно се дължеше на характера на трасето – то бе почти изцяло като отсечка от Световния рали шампионат.

Нани Рома е новият лидер в генералното класиране след 3 етапа, като преднината му пред втория Орландо Теранова е 9.06 минути. Третият в подреждането Насер Ал Атия е на 10 минути от водача, докато Карлос Сайнц се смъкна на 4-та позиция със своето бъги, на 12.02 минути.

Стефан Петерханзел е 5-ти с 12.06 минути изоставане от водача Рома, а пилотът на Тойота Жиниел де Вилиер допълва топ 6 с пасив от 31.23 минути.

4056022

При мотоциклетистите третият етап беше спечелен от Жоан Бареда Борт с Хонда от Испания с време 3:47:03 часа. На второ място е Сирил Депре от Франция с Ямаха, който изостана на 4.41 минути след победителя. Трети се нареди испанецът Марк кома с КТМ.

В генералното подреждане до момента води Бареда с време 9:56:44 час, пред Депре, който е на над 13 минути зад него. Трети е Марк Кома.

При четириколките първи в етапа е полякът Рафал Соник с време 4:58 часа. Той е лидер и в генералното класиране в тази категория. Фаворитът Маркос Патронели отпадна от състезанието заради инцидент.

При камионите в третия етап триумфираха руснаците Андрей Каргинов, Андрей Мокеев и Игор Девяткин. Четвъртият етап на състезанието е от Сан Хуан до Чилесито.