Една точка лиши Ети Стефанова от титла на Световното

Гросмайстор Антоанета Стефанова /България/ се класира на 4-то място на световното първенство по ускорен шахмат за жени, което завърши днес в руския град Ханти Мансийск.

Световна шампионка по ускорен шахмат за жени стана Катерина Лагно от Украйна, която победи в тайбрек рускинята Александра Костенюк. Катерина Лагно и Александра Костенюк завършиха с по 10,5 точки след изиграването на 15-те кръга.

Антоанета Стефанова, Олга Гиря /Русия/ и Ана Музичук /Словения/ завършиха с по 10 точки в крайното класиране, но 22-годишната рускиня Олга Гиря спечели бронзовия медал от шампионата поради по-добри допълнителни показатели - най-голям брой победи от трите шахматистки.

Така Антоанета Стефанова се класира на четвърто място, а Ана Музичук - на 5-то място. Днес в партия от 11-тия кръг Антоанета Стефанова завърши реми с Ана Музичук /Словения/, в 12-тия кръг победи Ирина Круш /САЩ/, в 13-тия кръг загуби от Влентина Гунина /Русия/, в 14-тия кръг победи Алина Каминска /Русия/, а в 15-тия кръг завърши реми с Бела Хотенашвили /Грузия/.

Именно партията от последния,15-ти кръг с оказа решаваща за Антоанета Стефанова, която с белите фигури бе принудена да се съгласи на реми на 91-вия ход с грузинката Хотенашвили.

Така 24-годишната Катерина Лагно, родена в Лвов, наследи световната титла по ускорен шахмат за жени от Антоанета Стефанова, която триумфира в Батуми през 2012 година.