Две първи места за българите в Босна и Херцеговина

Четирима български състезатели взеха участие във втория кръг от Балканския шампионат по мотокрос, който завърши вчера в Крешево, Босна и Херцеговина. Трима от тях очаквано надвиха конкуренцията и окупираха челната тройка в класовете МХ2 и МХ2 Junior. Надпреварата се състоя за класовете МХ2, МХ1 и МХ, а малките таланти пропуснаха това препятствие и ще стартират в следващия тур.

Състезателният ден започна с маншовете в клас МХ, като на стартовата решетка тук застанаха 10 пилота, единият от които българин. Това беше Тони Цветков-старши (Yamaha), който с две убедителни втори места си тръгна със среброто за България и нови 44 точки в актива си за първенството. В първия старт Цветков остана на 2.861 секунди от първия Габор Сагмайстер (Сърбия, КТМ), а във втория завърши с 4.853 секунди пасив от него. Победител с максимални 50 точки стана Сагмайстер, а подиумът допълни Милан Стоянович (Сърбия, Yamaha) с 38 точки.

Както вече споменахме, българските успехи продължиха с абсолютна доминация в класовете МХ2 и МХ2 Junior. В първия манш Тони Цветков - младши (Yamaha) финишира с време 26:11.086 минути, оставяйки на 11.777 секунди Момчил Иванов (KTM). Трети финалната линия пресече Алекс Димитров (KTM) с 42.598 минути разлика. Във втория манш Цветков отново триумфира, завъртайки обиколките за 26:39.762. Второто място отново бе за Иванов, който остана на 8.852 секунди, следван пак от Димитров - на 44.955 секунди. Така с пълен актив от 50 точки Тони направи пълен триумфа на семейство Цветкови, отнасяйки вкъщи и златен медал. Иванов завърши кръга втори с 44 точки, следван от Алекс Димитров - 40 точки. Същата е ситуациата и в клас МХ2 Junior.

В клас МХ1 българи нямаше, но въпреки това маншовете бяха доста интересни. Първият с време 25:18.760 спечели румънецът Адриан Радута (KTM), оставяйки на 6.302 секунди Християн Илиоски (Yamaha). Във втория манш обаче македонската звезда си върна доминацията и пресече първи финалната линия с 25:42.711, а Радута остана на цели 11.154 секунди. Така с по-добър втори манш и 47 точки Илиоски грабна първото място в Крешево, а радута трябваше да се задоволи със среброто и същия брой точки. На третата стълбичка на подиума се качи кипърецът Крисантос Караламбус с 40 точки.

Балканският шампионат по мотокрос продължава в Глобаре, Сърбия на 17-19 юни, но преди това родните пилоти ще застанат на стартовата решетка в Севлиево следващата седмица.