Домрачова недостижима в масовия старт в Поклюка

снимка: БТА/AP

Кралицата на биатлона на Зимните Олимпийски игри в Сочи 2014 Дария Домрачова спечели масовия старт за жени на 12.5 км в словенския зимен център Поклюка.

Представителката на Беларус завърши Олимпиадата миналия месец с най-много индивидуални златни медали от всички спортисти – 3 – а днес отново демонстрира великолепна кондиция и отказа конкурентките си с недостижимо темпо на ски бягане.

Домрачова направи две грешки в стрелбата – и двете от положение прав – но това не ѝ попречи да измине дистанцията за 36:16.4 минути, като накрая пресече финалната права с националния флаг в ръка, тъй като преднината ѝ бе повече от комфортна.

Чак 22 секунди по-късно финишира и втората състезателка – Кайса Макарайнен от Финландия, която също направи две грешки на огневия рубеж, но се оказа по-бърза от рускинята Олга Зайцева.

Спорът между две от най-опитните състезателки в Световната купа бе спечелен убедително от финландката, въпреки че Зайцева сбърка само веднъж при стрелбата, но изостана на 14 секунди от второто място.

Олимпийската шампионка в спринта от Сочи 2014 Анастасия Кузмина, която е рускиня, но се състезава за Словакия, завърши на 4-та позиция с 3 грешки. Най-добрата норвежка се оказа Тирил Екхоф, която финишира 5-та, а топ 10 допълниха Олга Вилюхина, Надежда Скардино, Тора Бергер, Юлия Джима и Людмила Калинчик.

Бергер бе най-неточна в стрелбата си от състезателките в топ 10, защото сбърка 4 пъти, но показа страхотно темпо при бягането, което ѝ позволи все пак да завърши 8-ма. Ветеранката в състава на Норвегия, която успя да спечели злато от Сочи 2014 само със смесената щафета и женския квартет на страната, сдаде първото място в генералното класиране за Световната купа.

Кайса Макарайнен има 14 точки аванс пред Бергер и 30 пред кралицата на Сочи Дария Домрачова.