Детето чудо на Русия мислила за отказване

снимка: БТА/AP

Новата принцеса на руското фигурно пързаляне Юлия Липницкая е била съвсем близо до отказване от спорта.

Това разкрива лично 15-годишното дете чудо на Русия, което впечатли дори президента Владимир Путин със златния си медал на Олимпиадата в Сочи.

Малката Юлия е несъмнено новата голяма любимка на руския народ, но преди пет години тя е била близо до решение, което никога нямаше да я изведе до олимпийския връх.

Причина за това е фактът, че Юлия е трябвало да напусне родния си град Екатеринбург, за да замине за Москва и да започне обучението си на най-високо ниво.

"През първата година плаках всеки ден", спомня си Юлия.

"Когато дойде времето да взема решение, просто не знаех какво да направя - да спра или да вложа всичко във фигурното пързаляне", добавя шампионката.

Юлия Липницкая разказа, че още от 4-годишна е започнала тренировки в клуб "Локомотив" в родния си Екатеринбург, но съвсем скоро градът е отеснял за огромния й потенциал в пързалянето. В Москва принцесата се запознава с треньора Етери Тутберидзе, който я изстрелва към постигнатите през тази година върхове.

"Юлия е работохолик. Ние трябваше принудително да я спираме от тренировки, за да не се преработва", спомня си пък бившият президент на руската федерация по фигурно пързаляне Валентин Писеев.