Деси Стоянова за Sporta.bg: В Сочи е най-тежкото трасе за биатлон

галерия:

снимка: Андрей Иванов/Facebook

Единствената ни представителка при жените в биатлона на Зимните Олимпийски игри Десислава Стоянова се представя на ниво на Европейското първенство дни преди церемонията по откриването на Сочи 2014.

Деси, която заслужи квота за Олимпиадата с 27-мото си място в спринта от Световната купа по биатлон в Анеси, завърши в топ 20 в същата дисциплина на Европейското в чешкия зимен център Нове Место.

Стоянова обаче има по-големи амбиции от 19-ата позиция, самата тя разкри в специално интервю за Sporta.bg, че заболяване е нарушило подготовката ѝ и е попречило да подходи към Шампионата на Стария континент по най-добрия начин.

„Новината, че получавам квота за Сочи, свали напрежението. Болестта ми наруши подготовката, но все пак добро представяне на Европейското е цел номер 1 за мен“, сподели Стоянова за Sporta.bg

България ще бъде представена от шестима души на Олимпийските игри – освен Десислава, при мъжете квоти спечелиха Красимир Анев, Владимир Илиев, Мирослав Кенанов, Михаил Клечоров и Иван Златев.

Можете да научите повече за българите в Сочи от специалната страница за Зимната Олимпиада в Sporta.bg

4062669

Ето как Десислава Стоянова отговори на въпросите на Sporta.bg:

Как се чувстваш на Европейското първенство, как определяш формата си?

Стартирам с леко заболяване и не се чувствам във върхова форма, но се надявам за Олимпиадата да я постигна.

В интервюто в началото на сезона каза, че като че ли Европейското е дори по-важно за теб от Олимпиадата. Промениха ли се приоритетите ти, при положение, че вече получи квотата за Сочи?

4062670

Не са, но заболяването наруши подготовката ми. По-спокойна съм след като получих квотата, но Европейското първенство остава задача номер 1.

Какво ще бъде нивото на Европейското и какви са твоите цели там?

Много състезателки не попаднаха в олимпийските отбори и точно това вдига летвата на Европейското първенство.

4062672Как се почувства, когато разбра, че получаваш квотата за Сочи? Промени ли нещо този факт в нагласата ти и тренировките?

Почувствах облекчение и удовлетворение, защото бях подготвена, но късметът често ми изневеряваше. Да, няма да скрия, че съм по-мотивирана. А относно тренировъчния план – остана същият, но заболяването ми го промени отчасти.

Още в средата на декември стана ясно, че ти ще представяш България на Олимпиадата. Повлия ли ти по някакъв начин фактът, че новината дойде близо 2 месеца преди самите Олимпийски игри? Свали ли напрежението или го повиши?

Както споменах в предишният отговор, "новината" свали напрежението.

Най-добрият резултат в кариерата ти бе постигнат на 14-ти в спринта в Анеси. Какво бе по-различното в това състезание? Промени ли се нещо след това 27-мо място?

Условията бяха добри и успях да се справя с всички елементи включващи нашия спорт. Това класиране ме направи по-уверена като изляза на пистата.

Какви са впечатленията ти от трасето в Сочи? На кое друго би го оприличил и къде би го класирал като качество и трудност?

Не мога да го сравня с друго. Това за мен е най-тежкото трасе, на което съм се състезавала. Под най-трудно имам в предвид надморската височина и тежкия релеф.

Какво си пожелаваш за Олимпиадата в Сочи и какъв резултат би те задоволил?

Пожелавам си здраве и късмет. Все пак, това е дебютът ми на Олимпийски игри и не мога да имам големи очаквания, но все пак, ще дам всичко от себе си!