Деси Стоянова извън топ 60, Кузмина пише история в Сочи

галерия:

снимка: БТА/AP

Словакия ликува на Зимните Олимпийски игри, след като Анастасия Кузмина отново доказа класата си на най-големия спортен форум и защити по великолепен начин олимпийската си титла в спринта на 7.5 км от програмата на женския биатлон в Сочи 2014.

Кузмина, която е едва 11-та във временното класиране на Световната купа през този сезон, се представи блестящо на тежкото трасе в Сочи и с перфектна стрелба се оказа далеч по-бърза от конкурентките си.

Така Кузмина влиза в историята на биатлона на Олимпийски игри с втората си поредна титла в дисциплината спринт, което е прецедент. Словашката спортистка изостава по брой титли на Олимпиада само от великата германка Кати Вилхелм, която има 3 златни медала.

Русия отново имаше поводи за задоволство, макар и все още да очаква първия си златен медал. Олга Вилюхина защити честта на домакините, които бяха разтърсени от допинг скандал точно преди началото на Олимпиадата.

Вилюхина се представи най-добре от биатлонистките на „сборная“ и завърши на второ място с 19.9 секунди изоставане, завоювайки втория медал за домакините Русия на Сочи 2014 след бронзовото отличие на Олга Граф в дисциплината 3000 метра на кънки бягането по-рано днес.

На трета позиция завърши една от най-добрите украинки през сезона – Вита Семеренко се бореше докрай с Вилюхина, но в крайна сметка остана на 21.7 секунди от шампионката. Италианката Карин Оберхофер последва примера на състезателките от топ 3 и също стреля перфектно, но остана на 6.2 секунди от подиума.

Фаворитките в спринта, които доминираха през сезона в Световната купа, се представиха далеч под очакванията. Кайса Макарайнен (Финландия) завърши в края на топ 30, въпреки че е номер 1 в спринта през сезона до момента.

Тора Бергер (Норвегия) направи грешка в първата си стрелба и трябваше да се задоволи с 10-та позиция, а Дария Домрачова (Беларус) остана 9-та.

Българката Десислава Стоянова направи по един пропуск от положение прав и легнал, което я прати на 2.41 минути зад шампионката Кузмина и на нещастната 61-ва позиция. За съжаление, б, която чисто бегово можеше да се мери с биатлонистките в топ 10, остана извън топ 60 и не можа да се класира за преследването.