Денят дойде! Ще си събират ли багажа CR7 и Меси или ще ги видим един срещу друг

Страховити сблъсъци откриват мачовете на истината на световното тази вечер. Започва истинското шоу, в което няма място за сметки. Трябва да има победител – ако няма такъв – продължения и дузпи. Франция и Аржентина откриват осминафиналите в 17 часа в мач, който крие много неизвестни. С играта си и петлите, и гаучосите не защитиха авторитета си на едни от фаворитите за титлата, което не означава, че не продължават да бъдат такива. В историята на световните първенства многократно сме ставали свидетели на това как шампионът играе посредствено в първите мачове и след това натиска спусъка. Може би най-яркият пример е Мондиала през 1982 година в Испания. Тогава Италия едва излезе от групата с три равенства. След това Паоло Роси и Бруно Конти се развихриха и победиха Аржентина, Бразилия и Германия /тогава все още ФРГ/, за да триумфират с титлата. Законите на съвременния футбол са такива, че печели онзи, който най-добре умее да разпредели силите си. И не е задължително това да са германците.

Франция и Аржентина по различен начин си пробиха път до елиминациите. Петлите не впечатлиха с игра, но нямаха особени проблеми, а и успяха да съхранят доста сили в последния мач с Дания, който се превърна в разходка – приятна за двата отбора и неприятна за зрителите. Така и не разбрахме толкова ли могат или крият нещо. Аржентина бе на обратния полюс. Меси и компания трябваше да страдат, и то жестоко. При тях по-скоро се създаде впечатлението, че толкова могат и че запасите им не са особено големи, въпреки наличието на вездесъщия Меси. Но дали пък няма да се окажат в ролята на Италия от 1982 година? Гаучосите не бяха особено убедителни и на предишното световно в Бразилия, но стигнаха до  финала. Едно е сигурно – каквото и да става в мача, ще бъде крайно интересно и интригуващо, защото една велика футболна сила ще си тръгне от световното. Шоуто е гарантирано – не само на терена, но и на трибуните. Защото там пък ще бъде Марадона.

Освен страхотни мачове, днешният ден предлага и още една интрига. Ще гледаме двамата най-големи в последните години – Меси и Роналдо. В 21 часа Кристиано и Португалия излизат срещу Уругвай във втория осминафинал. Въпреки че са представители на типичната латинска футболна школа, тези два отбора минават и за едни от най-солидните тактически и най-дефанзивните тимове. Дали Португалия е само Роналдо и ако е така – докога ще може той да носи отбора на гърба си? Това е един от основните въпроси, който ще намери част от отговора си тази вечер. На европейското преди две години Португалия би Франция на финала без Роналдо, който не игра поради контузия в по-голямата част от мача. Сега обаче – поне до момента, европейските шампиони изглеждат с по-ограничен потенциал. А дали Кристиано ще продължи головата си серия? Тук думата има и уругвайската защита, която е най-добрата на световното до момента и единствена без допуснато попадение.

Първо Меси, после Роналдо – ще се лее бира на корем от следобеда – чак до полунощ. Дали и двамата ще си тръгнат от световното, за да дадат път на нови звезди? Ще разберем тази вечер. Другият вариант е да си тръгне само единият. А третият – и вероятно най-желаният и очакван – да ги видим един срещу друг на четвъртфиналите. Защото именно победителите от тези два осминафинала, ще се противопоставят в следващата фаза.

Мачовете днес:

Осминафинали:

17 часа: Франция – Аржентина

21 часа: Уругвай - Португалия