Деца се бият брутално в клетка за ММА

галерия:

снимка: dailymail.co.uk/

Един от най-бързо развиващите се спортове в САЩ през последните години е... ММА за деца. По последни изчисления пък над 3 милиона деца участват в жестоките боеве в клетки.

Става въпрос за битка между двама бойци, в случая деца, затворени в метална клетка – ритници, юмруци и задушаващи хватки.

Жестокостта, с която се бият тези деца, е покъртителна! След битката има кръв и сълзи – често загубилият плаче за майка си...

4042120

В мачовете освен момчета, участват и голям брой момичета – някои на едва 5-годишна възраст. Това обаче не им пречи да пътуват из страната и да участват в най-различни бойни турнири, където често не носят предпазни каски, а само тънки ръкавички.

Критиците осъждат жестоките боеве с деца, определяйки ги като напълно варварски. Освен опасността за здравето им, те обръщат внимание и на ефекта върху поведението на децата.

От другата страна – феновете на спорта го сравняват с бокса и изтъкват, че той калява дисциплината и развива чувство за феър плей у децата.

Родителите на децата участници пък подкрепят ужасните сцени и дори имат амбиции за кариерите на отрочетата си. Някои от момченцата вече имат изградена репутация на страшни побойници на ринга, а треньорите им предричат блясково бъдеще.

Такъв „талант“ е например 7-годишният Кристофър Ари, който е известен със задушаващите си хватки.

Амбициите и лудостта на родителите са толкова големи, че често пъти те забраняват на децата си да се предават, по време на бой.

Шокиран свидетел на една от битките разказва как гърчещо се плачещо момче желае да прекрати участието си в мача, но баща му не му позволява, крещейки „ще се състезаваш докрай!“

4042121


Треньор по ММА за деца обяснява, че всичко това е полезно за подрастващите и те се забавляват: „Това е една страхотна възможност да влязат във форма.“

Докторите обаче логично са притеснени за здравето на децата и предупреждават, че носенето на каски трябва да е задължително, а някои хватки забранени.

„Тези ужасни битки може да доведат до сериозни травми на врата и ставите на децата,“ коментира доктор Лиза Торнтън.

Сенаторът Джон МакКейн, който е страстен противник на битките, определя спорта като човешки вариант на битките между петли.