"Дакар" заплаши да погълне мотоциклетите

галерия:

снимка: БТА/AP

Пилотът на Ред Бул КТМ и 3-кратен победител в рали „Дакар“ Марк Кома най-накрая демонстрира класата си в най-мащабното и предизвикателно офроуд състезание, като спечели 5-ия етап – най-дългият в историята на одисеята.

Кома за първи път се качи на най-високото място на подиума в тазгодишното издание на „Дакар“, а сънародникът му от Каталуния Жорди Виладромс успя да финишира на втора позиция, също с КТМ.

Заводските мотоциклети на компанията постигнаха троен успех, след като Куба Пригонски, който е помощен пилот, се вреди в топ 3. Благодарение на първата си етапна победа Марк Кома изпревари досегашния лидер в генералното класиране Жоан Бареда Борт с 12 минути аванс пред Виладромс.

В днешния изключително изнурителен етап повечето от фаворитите претърпяха разочарования – Бареда Борт, Сирил Депре и съотборникът на Кома – Чалеко Лопес – загубиха съответно 43, 45 и 51 минути. Причината бе тривиална – проблеми с навигацията.

4056484

5-ият етап на рали „Дакар“ се оказа прекалено тежък за повечето от мотоциклетистите и се появиха недоволни коментари и критики, че избраният маршрут застрашава здравето на състезателите в класа.

Заради над 40-градусовата жега много хора са получили дехидратация, а в крайна сметка организаторите решиха да съкратят отсечката и спестиха 527 км. От 196 състезатели в първия ден около 60 прекратиха участието си в „Дакар“.

4056485

Същата модификация на програмата претърпяха и четириколките, които стартират заедно с по-малкия клас и се движат по един маршрут. При тях обаче не се получиха толкова значителни промени в класирането, като Игнасио Касале запази лидерството си в оувърол-а.

4056486

Най-близкият му преследвач обаче вече е Серхио Лафуенте, който записа 3-та етапна победа в „Дакар“ в кариерата си. Полякът Рафал Соник се спусна на трета позиция, но продължава да защитава по най-добрия начин европейската чест в този подчертано южноамерикански клас.