Чилич се оправда с покрива и отсече: Целта ми е да съм №1

снимка: twitter.com

Марин Чилич бе разочарован след загубата си в пет сета от Роджър Федерер на финала на Откритото първенство на Австралия. 29-годишният хърватин, който от понеделник ще е номер 3 в света, се оправда със спуснатия покрив над централния корт "Род Лейвър Арена".

Той заяви, че неговото мнение не е било зачетено и играта на закрито е била нещо ново за него. Все пак Чилич похвали съперника си и обяви голямата си цел за близкото бъдеще. 

"Нормално е да съм малко разочарован. Битката беше голяма, пет сета. Щастлив съм от представянето си днес. Беше трудно от психологическа гледана точка, а и условията не бяха леки. Играх все на открито мачовете си, на жега, а финалът беше под затворен покрив. Беше трудно да се нагодя, особено в началото на мача. Беше по-хладно, отколкото очаквах", разкри разочарованият Чилич.

"Никой не ме попита дали искам да играя на закрито, просто дойдоха и ми съобщиха половин час преди мача. Нямам против това, но разликата в температурата е драстична. Ситуацията за мен бе нова. Все пак представянето ми през тези две седмици беше добро. Победих Рафа, стигнах финал. Гледам собствената си игра и смятам, че я подобрявам", обясни хърватинът.

Той похвали съперника си във финала Роджър Федерер, срещу когото има едва 1 победа от 10 двубоя. 

"На първо място е страстта му да се състезава сезон след сезон. Той може да отправя физически и психически предизвикателства към себе си и да е на висота всяка седмица. Работи и се подобрява. Всички знаем, че той има нивото. На тази възраст опира до възможности на тялото, но и на ума".

Чилич обяви, че гледа само напред в бъдещето му и целта му е да атакува върха в световната ранглиста.

"Най-голямата ми цел е да достигна до №1, това искам. В последните 1-2 години прогресът ми е голям. Миналата година се подобрих в много аспекти, както и през последните месеци. Да съм №3 е невероятно, особено зад Надал и Федерер", сподели Марин Чилич.