Бронз за Беломъжев на Европейското по ски ориентиране

снимка: Facebook

Българинът Станимир Беломъжев завърши трети в средната дистанция на Европейското първенство по ски-ориентиране в швейцарския зимен курорт Ленцерхайде. Беломъжев заслужи бронза, след като измина дистанцията от 9620 метра за 38:38 минути в последното индивидуално състезание от континенталния шампионат.

Шампион убедително стана Андрей Ламов (Русия) с 37:24 минути, а втори с изоставане от 1:10 минута се нареди Андреас Холмберг от Швеция. 16-годишният Мартин Пенчев остана 36-и с пасив от 10:47 минути зад победителя.

Цветан Иванов финишира 44-и на 19:14 минути от най-доброто време В надпреварата се включиха 54 състезатели.

В същата дисциплина при жените Антония Григорова-Бургова завърши 12-а. Тя преодоля трасето от 8400 метра за 43:40 минути. Шампионка стана Мерви Песу от Финландия с време 39:41 минути.

Среброто заслужи Тове Александерсон (Швеция), която завърши на 54 секунди зад победителката. Трета е друга шведка Йозефине Енгстрьом на 1:32 минути зад Песу. Другата българка Андрея Дяксова остана последна от завършилите 32, като финишира с изоставане от 18:19 минути.

Старши треньорът на националните отбори по ски-ориентиране Иван Беломъжев заедно със Станимир Беломъжев ще пътуват за Норвегия за подготовка преди световното първенство, което започва на 9 февруари.

Цветан Иванов и Мартин Пенчев ще участват в състезания по ски бягане в Лихтенщайн, а с полет от Виена около 23:00 часа в неделя в София се завръщат Андрея Дяксова и Антония Григорова, посочва БТА.