Братът на Петер Нортхуг с първа победа за Световната купа

По-малкият брат на Петер Нортхуг- Томас, спечели първа победа в Световната купа по ски-северни дисциплини в Отепаа, Естония. Нортхуг-младши триумфира в спринта на 1,5 километра с 1,57 секунди пред съотборника си Ола Виген Хатестад, който пък се справи с фотофиниш за 2-ото място с финландеца Тони Кетелае. В крайна сметка при разчитането на резултатите се оказа, че Хатестад е по-добър със секунда от финландеца.

Звездата Петер Нортхуг, както и други големи звезди- включително и при жените Марит Бьорген, отказаха участие в Естония. Така по-малкият брат спечели с време 3:50,59 минути. Изненадващо другите двама норвежки фаворити при спринтьорите в класическия стил Фин Хаген Крог и Ейрик Брандсал останаха съответно на 5-о и на 7-о място.

Утре, неделя 18 януари, състезанията продължават с отборните спринтове на същото трасе. В генералното класиране води Мартин Йонсруд Сундби (Норвегия), който днес не участва, с 1189 точки. Втори е Петер Нортхуг с 849, а трети е шведът Кале Халвардсон с 806.

Норвежката Ингвилд Флугстад Йостберг постигна втората си победа в Световната купа за сезона, след като спечели спринта в класическия стил на 1,2 километра в естонския зимен център Отепаа.

Йостберг, която е олимпийска шампионка в отборния спринт от Сочи, завърши на 1-о място с време 3 минути и 20.18 секунди.

Шведката Стина Нилсон, която от началото на 2015-а година демонстрира все по-добра форма, остана на 2-а позиция, завършвайки на 0.6 секунди от победителката.

Третата позиция е за друга норвежка- Селин Брун-Лие, която изостана на 2.29 секунди. Олимпийската шампионка в спринта Майкен Касперсен Фала остана на 4-о място, но далеч зад първите три.

В генералното класиране за Световната купа води Марит Бьорген, която днес не се състезава, с общо 1588 точки или с 450 пред 2-ата Терезе Йохауг, и двете от Норвегия. На 3-а позиция остана друга тяхна сънародничка- Хейди Венг, с 1017.