Божилов и Василев на финал на Световното

снимка: Erwin Eyers/Rowing Belgium

Георги Божилов и Кристиан Василев се класираха за финал "А" на двойка скул на световното първенство по гребане, което се провежда в Амстердам (Холандия).

Българите, които за пръв път стартират заедно в тази дисциплина, завършиха трети в първа полуфинална серия с време 6:09.390 минути. Победители в серията станаха Мартин Синкович и Валент Синкович (Хърватия) с най-добро постижние в света от 5:59.720 минути.

Финалът е в неделя. Двойката без рулеви лека категория Златко Караиванов и Васил Витанов зае второ място във финал "Б". Българите записаха време от 6:30.400 минути. Финал "Б" спечелиха Чжънвей Хоу и Фанбин Чжан (Китай) с 6:28.290 минути.

Българинът Неделчо Василев се класира втори във финал "Д" на скиф лека категория със 7:07.690 минути. Преди него завърши само Джавид Афандиев (Азербайджан) със 7:04.360 минути.

При жените на двойка скул Кристина Бончева и Десислава Тодорова ще участват на финал "Д", след като завършиха пети в първа серия от полуфиналите за място на финал "С" и "Д" с време от 7:33.23 минути, посочва БТА.