Боян преди експедицията: Страхувам се от смъртта

снимка: facebook.com/Boyan Petrov

Боян Петров остана под връх Шиша Пангма завинаги. Смелият български алпинист покори 10 осемхилядника и му бяха останали само 4, за да изкачи всички възможни. Последната му експедиция обаче се оказа фатална и той не бе намерен въпреки усилията и множеството спасителни акции с хеликоптери и по земя.

В едно от последните си телевизионни интервюта преди експедицията Боян споделя, че границата между живота и смъртта в планината е много тънка и той много пъти я е усещал. 

"Толкова пъти съм се докосвал до смъртта... Горе на самия връх искаш просто да оцелееш, да се махнеш от там. Това е физическото място, на което като стъпиш има само небе над теб", каза Боян в интервюто си пред NOVA на 25 февруари тази година.

"Аз се страхувам от смъртта. Искам да разказвам на внуците какво съм правил, какво съм катерил и не искам да умирам по-рано отколкото ми е писано. Вече толкова пъти съм се докосвал до червената линия, че просто не знам дали следващото докосване няма да е финално", бяха думите на Боян Петров.