Босът на УЕФА с интересни думи за богатите и бедните

“Разликата между богатите и бедните клубове може да бъде регулирана само с взаимодействие между самите клубове, лигите, играчите, Европейската комисия и УЕФА”, каза президентът на Европейската футболна асоциация Александър Чеферин пред журналиста Томаж Ранц от словенския вестник “Вечер”. Една от темите в интервюто бе евентуалното включване на 56-и член на УЕФА, след като за последно в асоциацията бе причислена федерацията на Косово. 

“Какъвто и отговор да бъде даден на такава възможност, би бил спекулативен. Все пак, посочили сме с ясна позиция, че единствено държави, които са всеобщи признати от по-голямата част от членовете на ООН, могат да кандидатстват за приемане в УЕФА”, коментира Чеферин.

“Футболът определено е продукт, който генерира огромни приходи и продажби. По икономически причини цените се вдигат, но това не е проблем сам по себе си. Финансовият феърплей работи добре досега, но ще трябва да работим повече, за да спрем увеличаващата се разлика между най-големите отбори и останалите. Един от начините е да накараме всеки клуб да плаща допълнителни данъци за сумата, с която надхвърля лимита си за разходи. 

Друг би бил да направим ограничение за броя на играчите под наем. Един от най-големите клубове в света в момента има не по-малко от 56-има футболисти под наем! (Челси б.а.) Друг известен клуб пък е дал под наем 22-ма, 20-има от които са на над 25-годишна възраст. Разбирам, че когато даваш под наем 18-годишен, го правиш, за да му дадеш шанс да получи игрови минути, но да даваш под наем играч на над 30 години, е просто деструктивно. По-скоро такива играчи трябва да получават постоянни договори. Друг е въпросът, че има много клубове, които правят трансфери само за да отслабят конкуренцията.

Друга рестрикция може да бъде свързана с броя на играчите, които всеки клуб картотекира. В момента има един много влиятелен клуб, който има 103-ма футболисти с професионални договори! Много от тях никога няма да попаднат в първия отбор. В момента в Шампионска лига участниците имат право на най-много 25-ма играчи. Призовавам футболните лиги, клубовете, членовете на ФИФПро да вземат мерки. Всички трябва да работим заедно, за да направим нещо по въпроса. Лесно е за някои клубове единствено да искат от УЕФА да прави някакви промени, когато самите те стоят безучастни.

Ако има определени лимити в Шампионска лига, но няма в Премиър лийг или Примера дивисион, значи единствено отслабваме себе си, така че УЕФА няма как сама да решава подобни проблеми. В момента законодателството на Европейския съюз прави невъзможно въвеждането на лимит на заплатите - общ лимит, който всеки клуб да не трябва да надвишава за възнагражденията на футболистите. Въпреки това ви уверявам, че ние ще говорим с представители на Европейския съюз по този въпрос. За съжаление, разликата между богатите и бедните клубове ще продължи да се увеличава, но ние ще се стремим поне да забавим увеличаването.”

Чеферин обясни и защо е реагирал на изказването на канцлера на Германия Ангела Меркел, която призова ФИФА и УЕФА да въведат по-голям баланс във футбола.

“Въпреки че не ценя особено мнението на много политици, уважавам Меркел, която смятам за много солиден политик. От една страна политиците ни напомнят, че Европа трябва да е свободен пазар, но от друга ни казват да се намесваме по някакъв начин. Затова казах, че трябва заедно да се справяме с проблемите”, каза Чеферин и обясни за визитата си в бежански лагер в Йордан, чиято цел е да затвърди почитането на ценности като солидарност и всеобщо уважение.

“По време на визитата официално открихме футболно игрище, което бе изградено със средства от УЕФА. Когато видиш тежката участ на хората там, осъзнаваш колко сме привилегировани, всички ние, както и колко много популизъм има в слоганите за бежанците. Виждаш майки с три-четири деца, чиито бащи са убити някъде, които живеят в огромен лагер с огради с бодлива тел. Бъдещето им изглежда мрачно и това си личи, затова осъзнаваш, че трябва да спрем да се самосъжаляваме и да обединим усилия да подобрим отношенията между хората. Повече европейци трябва да посетят това място, за да видят какви хора има там. Децата се смеят като нашите деца. Когато поиграхме футбол, виждах как децата там се вълнуват и се усмихват по същия начин както децата, които живеят в безопасни домове, които имат храна всеки ден и куп други ресурси и луксове. Надявам се това футболно игрище да им донесе малко радост. 

Имах привилегията да срещна невероятни хора, според мен е жестокост да се определят такива хора като терористи. Футболът може да бъде лекарството, защото където има футбол, дори войните спират.”

Чеферин отбеляза, че по време на мандата си като президент на УЕФА досега клубовете са получили представителство в Изпълкома на УЕФА. Сега предстои лигите също да получат място. Президентът отбеляза, че това е важен момент в историята на управлението на европейския футбол, а решението официално ще бъде взето на 42-ия Конгрес на УЕФА в словашката столица Братислава на 26 февурари 2018.