Боровец се готви да посрещне зимния сезон

Подготовката за сезон Зима 2013-2014 в Боровец е в разгара си броени седмици преди старта на ски сезона.

Доста добре вървят записванията за празниците в хотелите в курорта - отбелязан е 16-процентен ръст на нощувките за Нова година спрямо миналата 2012/2013 и още по-голям при коледните резервации.

Повечето от туристите, резервирали  нощувки за новогодишните празници, са го направили директно, малко по-малък е процентът на заявките през туроператори, като основните записвания там идват от Великобритания и Русия.

Най-голям ръст на записванията за ски-почивка в Боровец бележат балканските ни съседки – Македония, Сърбия, Румъния, Македония и Гърция, като най-активни в това отношение са македонците – 1,5 пъти повече спрямо миналата година.

Добрата новина е, че британците в Боровец се завръщат! Въпреки отлива на британски туристи по време на най-тежките години на икономическата криза, тази година резервациите от Острова бележат ръст от 15%, запитванията от Турция също са се увеличили значително, както и интересът от Израел. Навлизането на нови туроператори от Русия е предпоставка за прогнозиран ръст на резервациите и от там.

Предстоящият зимен сезон ще бъде доста интензивен също от спортна гледна точка и за пореден път ще постави Боровец на картата на международните състезания, предизвиквайки световен  интерес. На 15 и 16 февруари курортът ще бъде домакин на Европейската купа по алпийски ски за мъже 2014 г. Най-добрите ски алпийци в света ще се съберат за последна тренировка преди олимпиадата в Сочи.

Състезанието ще се проведе на писта Попангелов, като това по никакъв начин няма да възпрепятства останалите скиори, избрали Боровец за сезона. Освен подготовката за голямото събитие, концесионерът на пистите в Боровец продължава мащабната си инвестиционна програма на обща стойност 40 млн. евро.

Новият сезон ще изненада особено приятно почитателите на зимните спортове като намали опашките пред лифтовете и улесни достъпа до лифтовите съоръжения – благодарение на новата система с безконтактно преминаване и откриването на две нови каси за продажба на лифт карти и билети – близо до долна станция на лифт „Мартинови бараки” и в хотел „Рила”.

Друго приятно нововъведение е преместването на най-модерната атракция в Боровец – Borosport Snow Park – в горната част на писта “Попангелов”. Това ще осигури още по-добра видимост на виртуозните изпълнения на майсторите на скоковете и ще вдигне адреналина в скоковете и препятствията, каго ги направи още по-сложни и интересни. Паркът ще има три зони на трудност – за начинаещи, средно напреднали и експерти на фристайла, като ще преобладават по-леките «фамилни» предизвикателства.

Мястото на стария терейн парк в горната част на «Ястребец 3» се освобождава като писта и ще може да се ползва за тренировки на отбори, по-малки по мащаб състезания, както и за свободно каране.

За феновете, които нямат възможност да присъстват на място в парка, са на разположение две уеб камери, които непрекъснато следят какво се случва там.  С тях камерите с висока резолюция, подаващи картина от пистите в курорта директно към сайта на Боровец www.borovets-bg.com, са общо девет.