Бьорндален вече е най-великият в историята след нова титла в Сочи

галерия:

снимка: БТА/AP

Великият Оле Ейнар Бьорндален официално е спортистът с най-много медали от Зимни Олимпийски игри – 13, след като с негова помощ смесената щафета на Норвегия спечели бягането на 2х6 км за жените и 2х7.5 км за мъжете по биатлон в Сочи 2014.

Бьорндален тръгна от трети пост за скандинавците, след като първо на трасето в комплекс „Лаура“ се пуснаха ветеранката Тора Бергер и бронзовата медалистка от масовия старт Тирил Екхоф.

Бергер бе използвала два от трите си допълнителни патрона при стрелбата от положение прав, но предаде щафетата на Екхоф от първа позиция. Вторият пост на Норвегия стреля перфектно, но бе изпреварена от водещата чешка състезателка Габриела Соукалова – сребърна медалистка от масовия старт в Сочи.

Бьорндален обаче възстанови лидерството на Норвегия с безупречна стрелба от двете позиции, след което бе ред на олимпийския шампион в масовия старт Емил Хегле Свендсен да обере овациите на публиката с нова порция 10 повалени мишени и убедителен аванс на първото място.

4067208

Великият Оле Ейнар вече има 13 медала от Олимпийски игри, като може да прибави още един в мъжката щафета, чийто старт ще бъде последен от програмата на биатлона в Сочи. С олимпийската си титла в спринта по-рано на Зимната Олимпиада в руския курорт Бьорндален бе изравнил знаменития Бьорн Дели на първата позиция по брой отличия.

4067211

Сребърен медал с изоставане от 32.6 секунди спечели квартетът на Чехия в състав Вероника Виткова, Габриела Соукалова, Ярослав Соукуп и Ондрей Моравец. Така селекцията на страната за пореден път застана на почетната стълбица, след като нейните водещи състезатели вече спечелиха няколко медала – сребро и бронз за Моравец, сребро за Соукалова и бронз за Соукуп.

4067210

Малко изненадващо бронзовото отличие в смесената щафета отиде на сметката на Италия, като „адзурите“ също не бягаха наказателни обиколки и използваха шест допълнителни патрона. Доротея Вирер, Карин Оберхофер, Доминик Виндиш и Лукас Хофер се постараха да развеят националния си флаг на подиума, финиширайки с 58.2 секунди пасив спрямо шампионите Норвегия.

Италианците спечелиха безапелационно битката за бронза с Германия, като Бундестимът остана 4-ти на 43 секунди от „адзурите“. Домакините Русия финишираха 5-ти след финален спринт между Антон Шипулин и последния пост на Словакия Матей Казар.

4067209

Двукратният олимпийски шампион в Сочи Мартен Фуркад не можа да помогне на квартета на Франция да финишира по-напред от 7-ата позиция, като 8-то място остана за Украйна, която спечели последната точка в класирането.

4067215

Днес е успешен ден за Норвегия на Олимпиадата в Сочи, след като по-рано в програмата на ски бягането дуото Марит Бьорген и Инквилд Йостберг донесе злато от отборния спринт при жените.

С триумфа в смесената щафета по биатлон Норвегия вече има 9 титли от Сочи 2014 и общо 20 отличия, като продължава да е на първо място в класирането по медали.