Българска федерация по таекуондо и Световната централа подписаха Меморандум за сътрудничество

Министърът на младежта и спорта в служебното правителство Даниела Дашева присъства на подписването на Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Българската федерация по таекуондо и Световната централа на таекуондото Кукиуон. Подписи под документа сложиха президентът на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев и президентът на Кукиуон Хюн-Дюк О. Гости на церемонията в хотел „Маринела“ бяха посланикът на Република Корея в България Н.Пр. Шин Бунам, ректорът на Национална спортна академия „Васил Левски“ проф. Пенчо Гешев, главният секретар на федерацията Александър Минев и вицепрезидентът на Българо-корейската търговско промишлена камара Камен Дамянов.

Меморандумът за сътрудничество ще допринесе за популяризирането и развитието на таекуондото в България и за разпространяване на духа му. Документът предвижда изграждането на специален център в София, който ще стане средище на спорта за цяла Европа. В него ще се обучават и ще тренират състезатели и специалисти от България и от Европа.

„За мен е удоволствие да присъствам на подписването на този толкова важен за Българската федерация по таекуондо договор. На Европейското първенство за младежи, което завърши преди няколко дни, се уверих, че амбициите на федерацията са сериозни, а ръководството й има много възможности и идеи. Изграждането на подобен център ще бъде стимул и за други федерации да търсят възможности за изграждането на тренировъчни и обучителни центрове. България притежава традиции в спортната подготовка, имаме опит в постигането на високи спортни резултати и се учим от водещите в съответните спортове страни, каквато в случая е Република Корея. България може да стане двигател на европейското таекуондо, но това означава много работа и сериозни ангажименти. Надявам се новият център да заработи възможно най-бързо, за да може в него да тренират и да се обучават състезатели и треньори от цяла Европа“, каза проф. Дашева.

Проф. Дашева беше удостоена от Световната централа Кукиуон с почетен седми дан по таекуондо, стил WTF. Тя получи добок - подарък от президента на организацията Хюн-Дюк О и сертификат за особен принос към развитието таекуондото.