България с първи медал от Европейското по кану-каяк под тепетата

България спечели първи медал от Европейското първенство по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години. Двойката ни каяк при младежите до 23 години Велиян Бъчваров и Христо Реков извоюва сребърното отличие във финала на 500 м като остана на по-малко от секунда след победителите Алексей Мисученка и Кирил Никитин (Блрс). Бронзовият медал замина за Унгария, спечелен от Зомбор Ное и Петеп Вас.

„Много сме доволни. Всички сме отлично подготвени физически и е много важно да се настоиш психически. В момента е гадно, защото има вятър, 2 часа имаше градушка, падаха клони. В такива условия е важно каква настройка имаш и да си повярваш”, каза Велиян Бъчваров.

„Лошите метеорологични условия не ни изнервиха, защото сме свикнали с подобни проблеми. Публиката много ни помогна и ни даде сила”, допълни Христо Реков.

В 15.50 часа утре двойката ни каяк ще се бори през полуфиналите за място във финалната гонка. Ангел Кодинов завърши 5-ти на едноместно кану и не успя да се качи на почетната стълбичка. Със златния медал се окичи Владислав Чеботар (Рус). В 15 часа утре българинът също ще трябва да заслужи мястото си във финала на 1000 м като премине през пресявките на полуфинала. В 10 часа пък са сериите на 200 м с негово участие. Четворката кану при юношите в състав Емил Банков, Теодор Ташков, Атанас Хорозов и Кирил Мичоров завърши на 8-ма позиция във финала на 500 м.