Европейското по кану-каяк в Пловдив почна - участват над 750 състезатели от 36 държави

галерия:

Заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков участва в официалната церемония по откриване на Европейското първенство по кану-каяк за юноши, девойки и младежи до 23 години. Шампионатът се провежда в Пловдив от 14 до 17 юли и в него участват над 750 състезатели от 36 държави.

„България е страна с дългогодишни традиции и успехи в кану-каяка и за нас е изключително важно, че нашата федерация и Пловдив отново получават доверието да са домакин на серия състезания от най-висок ранг. Вярвам, че ще се представим като отлични организатори и съм убеден, че нашите млади състезатели ще ни зарадват с добри резултати и престижни класирания”, заяви Марков.

Средствата, които са отпуснати от Министерството на младежта и спорта за Европейското първенство са 150 000 лв. Кметът на Пловдив Иван Тотев отбеляза, че Европейското първенство е поредна престижна международна проява на гребния канал в града след трите големи първенства по гребане, които се проведоха през последните години.

„Смело мога да заявя, че усилията на управленския екип на общината за превръщането на Пловдив в център на спортовете кану-каяк и гребане, вече дава резултат. Това признава и международната спортна общественост, а в подкрепа на думите си искам да подчертая, че градът ни спечели домакинството на шест големи световни и европейски първенства до 2018 г.”, каза Тотев.

Континенталният шампионат бе открит от президента на Европейската асоциация по кану-каяк Алберт Уудс. „Благодаря на Община Пловдив за гостоприемството, което ни оказва. Сърдечни благодарности и за Българската федерация по кану- каяк за отличната организация до момента. Очакват ни напрегнати състезателни дни и аз искам да пожелая на всички състезатели да покажат максимума на възможностите си и да постигнат поставените цели”, каза Уудс.

Изпълнителният директор на Българската федерация по кану-каяк Евелина Петрова подчерта, че на канала в Пловдив са израснали много легенди на световния спорт и изрази увереност, че градът ще продължи да дава големи имена на кану-каяка. Догодина в Пловдив ще има Европейско първенство за мъже и жени, а през 2018 г. градът ще приеме Световен шампионат за юноши, девойки и младежи до 23 години.