България конкурира Сочи с Боровец 2014

галерия:

снимка: skicupborovets.com

Незавимо, че в момента в Сочи вървят с пълна сила 22-те Зимни олимпийски игри, България може да се похвали, че е домакин на голямо събитие в алпийските ски дисциплини непосредствено преди стартовете в гигантския слалом и слалома за мъже в Сочи.

На 15-16 февруари в Боровец ще се проведат спусканията за мъже от кръг за Европейската купа (гигантски слалом и слалом).

"Щастливи сме, че точно по време на олимпиадата Боровец се връща чрез домакинството на Европейската купа на картата на световните ски", заяви президента на БФСки Цеко Минев.

"Убеден съм, че зрителите ще станат свидетели на едни класни състезания, които ще са генерална репетиция за участието на водещите скиори в света на олимпиадата", добави банкерът.

Участие в състезанията са потвърдили вече световно известните звезди в техничните дисциплини: Сиприен Ришар (Фр), Марсел Матис (Ав), Доминик Щеле (Гер), Кристиян Девил и Матиа Касе (Ит), Нолан Каспер (САЩ) и новите таланти на Швейцария Даниел Юле и Лука Ерни. Топ слаломистите на Швейцария заеха съответно 5-о и 7-о място на слалома за Световната купа в Кицбюел, Австрия.

България ще бъде представена от опитния Стефан Присадов и младите ни таланти Алберт Попов, Георги Нушев, Камен Златков и Йоан Тодоров.

Писта "Попангелов" е готова за спусканията за Европейската купа Боровец'2014. Вече се подготвят стартовите площадки, финалната зона, кулите за телевизионната продукция и се обезопасява цялото трасе.

 4065029

За всички желаещи да гледат на живо спусканията на писта "Попангелов" Бороспорт осигурява безплатен достъп до финалната зона, както и безплатен транспорт до там на всеки 15 минути от паркинга пред Кабинкова Въжена Линия.

В дните на състезанието община Самоков е организирала безплатен транспорт за скиори и зрители от зала "Арена Самоков" в града на всеки 15 минути в часовете от 8:30 до 9:30, както и между 11:00 и 12:00 часа - за втория манш на състезанието, който започва в 13:00 часа.

Общината осигурява и паркинг в зоната на нисък Боровец, на цена само 1 лев за цял ден. Ще има и безплатен транспорт от паркинга до зоната на състезанието.

ВИП гост ще е единственият петкратен носител на Световната купа в ските Марк Жирардели, който ще направи демонстративно спускане на 15 февруари заедно с най-добрия български скиор за всички времена - Петър Попангелов, на същата писта, на която точно преди 30 години е победил легендарния Стенмарк в слалома за Световната купа'1984.

Състезанието за Европейската купа ще бъде открито на 14 февруари от министър-председателя Пламен Орешарски заедно с министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева.

На 16 февруари президентът на България Росен Плевнелиев ще връчи наградите на победителите в слалома и ще закрие официално състезанието.