Българите в Сочи днес

снимка: БТА/AP

Днес, когато се честват празниците Трифон Зарезан и Св. Валентин, българите ще отбележат едно от най-силните си присъствия на Зимната Олимпиада в Сочи. Цели петима родни спортисти ще се впуснат в олимпийската си авантюра, като програмата им започва още от 9:00 часа, а последното състезание с българско участие е в 19:30 часа.

Феновете на алпийските дисциплини трябва да приковат погледите си към телевизорите още в 9:00, когато е спускането от Суперкомбинацията в Сочи 2014. Георги Георгиев и Никола Чонгаров ще защитават българската чест в надпреварата, която се очаква да бъде доминирана от трима души – Тед Лигети (САЩ), Алексис Пинтуро (Франция) и ветерана Ивица Костелич (Хърватия).

Лигети е действащ световен шампион в Суперкомбинацията и спечели първия старт в дисциплината за Световната купа тази година. Пинтуро пък е 3-ти в генералното класиране за Световната купа – точно пред американеца, а и триумфира във втората Суперкомбинация за кампанията в Кицбюел преди две седмици. Ветеранът Костелич ще има предимството от факта, че баща му Анте Костелич ще подреди вратите за слалома, като също така хърватинът е в Сочи седмица по-рано и е имал време да свикне с условията.

В 13:30 часа е слаломът от Суперкомбинацията, като отново ще стискаме палци за българските момчета Георгиев и Чонгаров.

Преди това в 12:00 часа започва състезанието на 15 км класически стил в олимпийския турнир по ски бягане, а с българския флаг ще се състезава най-добрият ни представител в този спорт Веселин Цинзов.

Веско още не е загатнал за потенциала си на Сочи 2014, като състезанието се очаква с огромен интерес заради възможността на чеха Лукас Бауер да стане едва вторият олимпиец в историята с медал от три последователни Олимпиади в бягането на 15 км (единственият засега е шведът Сикстен Йернберг).

В надпреварата ще участват олимпийският шампион от Сочи в скиатлона Дарио Колоня, лидерът в генералното класиране за Световната купа МартинСундби и четирима представители на домакините Русия – ДмитрийЯрапов, ЕвгениБелов, СтаниславВолженцев и АлександърБесмертних.

От 16:00 часа започва последното (най-вероятно) участие на Десислава Стоянова в олимпийската програма на биатлона. Тогава е насрочен индивидуалния старт на 15 км, като с интерес ще следим изявите на Деси и фаворитките за медали Дария Домрачова (Беларус), която спечели титлата в преследването, Тора Бергер (Норвегия), която е лидерка в Световната купа, Габриела Соукалова (Чехия), която още не е загатнала за потенциала си в Сочи и още много други състезателки.

От 19:30 часа Владимир Зографски излиза на голямата шанца в ски център „Руски Горки“ за квалификациите, с което ще бъде приключена програмата на българите в Сочи за днес.