Българин с шансове за Комисията на спортистите към МОК

Алпиецът Килан Албрехт е с големи шансове да влезе в Комисията на спортистите към МОК дни преди Олимпийските игри в Сочи 2014.

Австриецът, който до преди две години се състезаваше за България е сред деветте номинирани, от които двама ще бъдат определени да сменят своите колеги с изтичащ мандат в този важен Олимпийски орган.

Комисията на спортистите е от 22-ма души и се събира два пъти годишно за да определи фундаментални за движението задачи, каквито са критериите за избор на домакин на Олимпийски игри, определяне програмата и това кои спортове да отпаднат или да бъдат въведени в нея, борбата срещу допинга.

Така сега, както и преди 6 години по време на Игрите в Пекин - сред номинираните има наш сънародник. В Китай Тереза Маринова също бе сред кандидатите, но не успя да събере нужната подкрепа.

Гласуването става по време на олимпиади от самите спортистии, които имат право да определят двама свои избраници от предложените. Процедурата бе открита на 31 януари и ще завърши на 19 февруари, когато ще бъде преброен вотът.

Сред най-големите конкуренти на Килиан Албрехт са легендата в биатлона и може би номер 1 в този спорт за всички времена Оле Ейнар Бьорндален от Норвегия, швейцарският спускач Дидие Куше, финландската звезва в алпийските ски Таня Путиайнен и други големи фигури от зимните спортове.

В обръщението си към гласуващите роденият в Австрия и впоследствие получил български паспорт Килиан набляга на факта, че е президент на Комисията на спортистите към Международната ски федерация (ФИС).

Като силен аргумент в полза на кандидатурата изтъква активната си позиция при последните спорове относно карвинг технологиите и как те влияят на здравето на алпийците.

В момента Албрехт ръководи консултантска фирма и представлява като агент редица действащи спортисти. Той е на 40 години и в кариерата си има участия на две олимпиади – Солт Лейк Сити 2002 и Ванкувър 2010, както и на четири световни първенства. На Игрите през 2002 година той остава на 4 стотни от бронзовия медал, който грабва неговия сънародник Бенямин Райх.

Резултатите от вота на олимпийците за членове на Комисията на спортистите към МОК ще бъдат обявени в последните дни на Игрите в Сочи. Гласуването става чрез електронен способ в специални кабинки на входа на ресторантите в трите олимпийски села.