БФБадминтон награди треньори и състезатели

снимка: БТА

БФБадминтон награди със специални плакети треньорите Ясен Борисов и Орлин Цветанов и състезателките Петя Неделчева и Линда Зечири, след спечеления бронзов медал в надпреварата при жените на европейското отборно първенство по бадминтон в Базел (Швейцария).

В женския тим бяха още Стефани Стоева, Габриела Стоева и Димитрия Попстойкова, но те в момента са в Австрия и Франция на турнири и не присъстваха на пресконференцията.

"Успехът на момичетата е истински героизъм", каза генералният секретар на федерацията Володя Златев.

В европейското първенство участваха 43 държави, на полуфиналите българките отстъпиха с 1:3 пред бъдещия шампион Дания. Според Явор Борисов българките са загубили от Дания заради натрупаната умора. Орлин Цветанов заяви, че обединението в женския отбор е довело до резултата.

"Постигнахме това, за което мечтаем от дълго време. Постигнахме много по-малко от това, което можехме. Досега бяхме три групи в женския отбор и все тичаше в своя писта. Сега се обединихме и резултатите са налице", добави Цветанов.

Петя Неделчева благодари на федерацията и на всички за подкрепата.

"За първи път женският отбор се събра като отбор. Още на лагера в Хасково имаше страхотна атмосфера. Благодаря и на мъжкия отбор, които всеки ден играеше с нас на лагера", каза Неделчева. Според Линда Зечири, жените са можели да постигнат още по-голям успех.

"Много съм щастлива, че успяхме да се преборим", каза Зечири, която ще играе с двойка с Петя Неделчева.

Новата двойка Неделчева/Зечири ще продължи да играе заедно. Като целта е медал от голямо първенство. Според Орлин Цветанов това не е изненадваща двойка, а двете ще се подготвят за европейските олимпийски игри в Баку (Азербайджан) през 2015-а година и година по-късно за летните олимпийски игри в Рио де Жанейро (Бразилия).