БФ Мотоциклетизъм с писмо срещу изказване на Валери Симеонов

Днес по време на пресконференцията за предстоящия втори кръг от Европейския шампионат по мотокрос в класовете ЕМХ65 и ЕМХ85, както и трети кръг на националния шампионат в останалите класове в Троян, ръководството на БФМ разпространи открито писмо до българските медии и до депутата Валери Симеонов по повод негово изказване, съобщи БНР. В писмото се казва:

Уважаеми г-н Симеонов, Относно Вашето изказване касаещо „…отказа за финансиране на федерацията на Румен Петков в размер на 5 милиона лева…“ в предаването на БНТ „Още от деня с Димитър Цонев“, излъчено на 17.05.2016 г. бихме искали да Ви информираме за някои основни положения, касаещи мотоциклетния спорт и националните спортни федерации в България и тяхното финансиране:

1. Г-н Румен Петков няма собствена федерация по „мотоспорт“, в България има само една федерация по мотоциклетизъм и тя е БФМ, в която членуват 50 спортни клуба от цялата страна.

2. Г-н Румен Петков от 2006 г. е председател на Организационния комитет на Grand Prix Bulgaria като той изпълнява тази функция на обществени начала.

3. През последните 10 години България и българския мотоциклетен спорт се наложиха като фактор на световно ниво и това стана благодарение на много обществени личности, какъвто е и г-н Петков.

4. Ние считаме, че използването на спорта за политически цели е крайно „нехигиенично“ и до голяма степен е срамно, в случая - за Вас в качеството Ви на народен представител, използващ националния ефир.

5. БФ по мотоциклетизъм, както и всички моторни спортове (автомобилизъм, картинг и др.) не фигурират в списъка на спортовете, подлежащи за финансиране от страна на ММС през 2016 г.

6. БФМ спазва наредбите и правилниците на ММС, като винаги е кандидатствала за финансиране по установения ред.

7. БФМ никога не е кандидатствала за суми, вменявани от Вас в телевизионно предаване. Бихме искали да Ви информираме, че в качеството Ви на „патриот през политическия сезон 2016“, че спортът, музиката и изкуството са най-добрите посланици и реклама на България пред света. Този вид реклама се нарича „чиста“ и „безплатна“ реклама за страната и нацията ни. Заради „патриоти“ като Вас, днес много български граждани се срамуват да се нарекат „патриоти“.

БФМ София, 18.05.2016