Белезници за скандален наш шахматист, който въртял търговия с нелегални шофьорски книжки

Скандалният бивш шахматист Борислав Иванов бе арестуван след разследване на "Господари на ефира" за търговия с фалшиви шофьорски книжки. В последната една седмица телевизионото предаване разнищи схема за продажба на фалшиви свидетелства за управление на МПС, с каквито може да се сдобие всеки срещу сумата от 1400 лева. Оказа се, че "мозъкът" на тази противозаконна дейност е бившият шахматист Борислав Иванов.

Той придоби скандална слава след обвиненията на редица негови колеги, че използва непозволени технически средства по време на партиите си. Всичко започна през 2012 година, когато на турнир в Хърватия българинът бе гледан със скенери и събличан гол до кръста от организаторите, но помощни средства не бяха открити.

След това разправии с Иванов имаше и на няколко турнира в България, като на "Оупън Благоевград 2013" ръководителите на надпреварата по същата причина го караха да си сваля обувките и чорапите. Борислав обаче отказа и с това участието му в надпреварата приключи, а състезателните му права спрени за няколко месеца. Впоследствие той прекрати кариерата си в шахмата и мина в "нелегалност".

Припомняме, че съмненията срещу него се породиха от факта, че на едни турнири Иванов играеше много силно, а на други падаше от посредствени състезатели. Освен това се оказа, че ходовете му съвпадат на 90% с компютърния шахматен енджин "Худини", считан за един от най-добрите в света.

Ако вината на Борислав Иванов за търговия с шофьорски книжки бъде доказана, той може да влезе в затвора за до 8 години.